Οι τυμβωρύχοι πρόλαβαν τους αρχαιολόγους; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οι τυμβωρύχοι πρόλαβαν τους αρχαιολόγους;


  • Ίσως ο τάφος να έχει συληθεί πρώτη φορά ακόμη και από τα ρωμαικά χρόνια,εκτιμούν αρχαιολόγοι...
  • Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ


Πληθαίνουν τα σενάρια τόσο για την κατάσταση του τάφου της Αμφίπολης όσο και για τον «ένοικο» του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την υπόθεση της... Αμφίπολης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν έχει συληθεί ο τάφος, ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνον η μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50 που ίσως δείχνει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.

Είναι και κάποιες άλλες εκτιμήσεις γενικά για τους μακεδονικούς τάφους στη περιοχή.
Ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης εκτιμά ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά
Η αρχή πιθανότατα να έγινε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα. Σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «πειράξει» το μνημείο.
Ο κ. Φάκλαρης που υπήρξε και συνεργάτης του Μ. Ανδρόνικου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναφέρει ότι είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ' όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Οσο για τον «ένοικο» του τάφου, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ήταν κάποιος επιφανής Μακεδόνας στρατιωτικός με υψηλά αξιώματα, όπως π.χ. ο Νέαρχος ένας από τους ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου. Ενδεχομένως, όμως, να είναι ο τάφος της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου ενώ δεν αποκλείεται και η αδερφή του Κλεοπάτρα.

Μια άλλη θεωρία κάνει λόγο ακόμη και για τον Κάσσανδρο, το δολοφόνο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ' ο οποίος μισούσε τη βασιλική οικογένεια και ίσως θα ήθελε να θεωρηθεί κι αυτός υψηλό και τιμώμενο πρόσωπο, ζητώντας να ταφεί στην Αμφίπολη.

Τα σενάρια για τη σύληση του τάφου αναπαράγουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press η σύληση του τάφου είναι πιθανή, πιθανότητα που αιτιολογεί λόγω μιας τρύπας που υπάρχει στον τοίχο ενώ κάνει λόγο για σημάδια βίαιης εισόδου, ενώ το NBC, το οποίο επίσης θεωρεί ότι ο τάφος έχει υποστεί φθορές από τυμβωρύχους, στηρίζει την άποψη αυτή γράφοντας ότι «μέρος της ογκώδους πέτρας που έκρυβε την υπόγεια είσοδο λείπει, ενώ και από τις σφίγγες, που αρχικά είχαν ύψος 2 μέτρων, λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά». Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο είναι τόσο βέβαιο για τη σύληση του τάφου που κάνει λόγο για «απογοήτευση των επιστημόνων».

Τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η Daily Mail, επισημαίνοντας ότι «κοντά στις σφίγγες οι ανασκαφείς βρήκαν τμήματα του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του αναχώματος, γεγονός που κατά τους ίδιους τους επιστήμονες δείχνει πως ο χώρος είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές και είχε σκαφτεί στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας».

Σημάδια σύλησης εντοπίζει και το Discovery News το οποίο παραθέτει προς επιβεβαίωση και φωτογραφία αναφέροντας πως «η παρουσία χώματος στον προθάλαμο προκαλεί την υποψία ότι επιδρομείς λεηλάτησαν τον τάφο πριν πολλά χρόνια».
Bookmark and Share