Τα θερμά μέτωπα ανά τον πλανήτη έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη φυγή ανθρώπων από τις εστίες τους, από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πολλοί πλέον φοβούνται ότι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες θα αποτελέσουν τις μελλοντικές εστίες αποσταθεροποίησης στις χώρες φιλοξενίας...
Στον αστερισμό των προσφύγων ζει πλέον ο πλανήτης. Χιλιάδες Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στο Ιράκ... εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, που προελαύνουν στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύριους στο έδαφός της.
Σχεδόν 100.000 παράνομοι μετανάστες έφτασαν φέτος στις ιταλικές ακτές. Από την Παρασκευή, οι πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως από τη Συρία και την Αφρική- οι οποίοι περισυλλέγησαν ζωντανοί από την ακτοφυλακή, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και από εμπορικά πλοία, ξεπερνούν τις 3.500. Και έπεται συνέχεια...
Πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης, υπάρχει και η πολιτική αλλά και η κοινωνική. Ήδη, σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία τα στρατόπεδα που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε εστίες έντασης. Στην Ευρώπη, τα εκατομμύρια των μεταναστών έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές μπορεί να αποδειχθεί η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσουν τις μελλοντικές εστίες αναταραχής και αποσταθεροποίησης στις χώρες φιλοξενίας τους. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι όπως σήμερα ποτέ δεν τράπηκαν τόσο πολλοί άνθρωποι σε φυγή από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ουκρανία
Χιλιάδες Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών της Ρωσίας, ο όγκος των προσφύγων κυμαίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες και εξακολουθεί να αυξάνεται καθημερινά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, σχεδόν 37.000 Ουκρανοί πολίτες διαμένουν αυτήν τη στιγμή σε προσωρινά κέντρα στέγασης και σίτισης στη Ρωσία. Στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν στηθεί 497 προσωρινά καταλύματα, τα οποία στεγάζουν 36.608 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους οι 13.200 είναι παιδιά.
Ιταλία
Σχεδόν 100.000 παράνομοι μετανάστες έφτασαν φέτος στις ιταλικές ακτές. Η έξαρση οφείλεται στο χάος της Λιβύης καθώς από εκεί ξεκινά το 90% των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι ένα ταξίδι κοστοβόρο και ενέχει τον κίνδυνο να απελαύνονται κάθε φορά που θα διέρχονται από τα σύνορα.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μιλάνου είναι η πύλη προς τη Βόρεια Ευρώπη. Μετά θα ταξιδέψουν μέχρι τη Γαλλία και από εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά. Πολλοί καταλήγουν στο Καλέ. Η γαλλική πόλη στις ακτές της Μάγχης αποτελεί το σκηνικό της ταραχής που προκαλείται από την εισροή παράνομων μεταναστών από την Ανατολική Αφρική, μέσω της Ιταλίας.
Το 2012, 3.500 μετανάστες εντοπίστηκαν μόνον τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Φέτος ο αριθμός τους έφτασε τους 10.500.
Μέση Ανατολή και Αφρική
Η μεγάλη εστία έντασης είναι πλέον η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, όπως και η κρίση στο νότιο Σουδάν, ενώ και σε άλλες εστίες στην αφρικανική ήπειρο δεν προβλέπεται εκτόνωση. Παράλληλα, η κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ αλλά και η κρίση στη Λιβύη προσθέτουν εστίες έντασης αντί να τις περιορίζουν.
Φυσικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι χώρες που γειτνιάζουν με τις περιοχές έντασης όπως το Πακιστάν, το Ιράν, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Οι χώρες αυτές στην πραγματικότητα κινδυνεύουν να αποτελέσουν τις επόμενες εστίες αποσταθεροποίησης, καθώς ο τεράστιος όγκος των προσφύγων αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει τη μαγιά για οικονομικές, κοινωνικές ακόμα και θρησκευτικές συγκρούσεις.
Μοναδική διέξοδος η διοχέτευσή τους στη Δύση, η οποία αδυνατεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργικών κανόνων, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία ακόμα και η Γαλλία να σηκώνουν το βάρος σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Βορρά. Στην πραγματικότητα, η θεωρία του ντόμινο έχει ενεργοποιηθεί και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική το επόμενο θύμα να είναι η ίδια η Ευρώπη.
Premium.paratiritis