"Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο ένα τάφο" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

"Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο ένα τάφο"


  • «Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο ένα τάφο» δηλώνει ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης,ο οποίος θεωρείται δάσκαλος για πολλούς από τους νεότερους αρχαιολόγους και έχει φέρει εξαίρετα αποτελέσματα στις ανασκαφές του στην αρχαία Μεσσήνη.


Σύμφωνα με...όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο κ. Θέμελης, έχει επισκεφτεί την ανασκαφή της Αμφίπολης δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια και έχει μείνει εντυπωσιασμένος από την εικόνα και το μέγεθος του μνημείου.

Μεταξύ των αρχαιολόγων είναι δημοφιλής η άποψη πως στον μοναδικό αυτό για τα ελληνικά δεδομένα τάφο πρέπει να είναι θαμμένος κάποιος σημαντικός πολίτης της εποχής. Εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήρθε από την Ανατολή με δύναμη εξηγεί στην Καθημερινή ο κ. Θέμελης. Οι εταίροι ήταν γόνοι μεγάλων οικογενειών οι οποίοι γίνονταν στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο που έδωσε ζωή στις ανασκαφές της Μεσσήνης, πιθανότατα ο τάφος της Αμφίπολης στο παρελθόν έχει δεχτεί επίθεση τυμβωρύχων. Την άποψη αυτή τη βασίζει στην εικόνα που παρουσιάζει η είσοδος του. Για τους αρχαιολόγους θα ήταν ευχής έργον να υπάρχει εντός του τάφου μια τοιχογραφία που να απεικονίζει το ποιος βρίσκεται θαμμένος εκεί. Ή ακόμα καλύτερα μια επιγραφή δηλωτική της ταυτότητας του. Όπως λέει όμως στην Καθημερινή ο κ. Θέμελης δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Αυτή είναι δουλειά των αρχαιολόγων.
Bookmark and Share