Ενα στα τέσσερα νεογέννητα στην Ελλάδα έχει μητέρα άνω των 35 ετών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ενα στα τέσσερα νεογέννητα στην Ελλάδα έχει μητέρα άνω των 35 ετών


  • Στην Ελλάδα - όπως και στο Λουξεμβούργο και στην Πορτογαλία - ένα στα τέσσερα νεογέννητα (25%) έχει μητέρα άνω των 35 ετών.


Ένα στα πέντε μωρά που γεννήθηκαν το 2012 στην Ευρώπη ήρθαν...στον κόσμο από μητέρες ηλικίας άνω των 35 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίς, όμως οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν» σχολίασε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού (BIB) της Γερμανίας Γιούργκεν Ντόρμπριτς.

Οι γεννήσεις από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούσαν το 22% του συνόλου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία. Αυτές οι τρεις χώρες εξάλλου βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι γεννήσεις μωρών από μητέρες άνω των 35 ετών ήταν υψηλότερες στην Ισπανία, όπου ανήλθαν στο 34% του συνόλου.

Το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε κατά 12 μονάδες μέσα σε μια δεκαετία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ιρλανδία ήταν 33% και 30%.
.
Λίγο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά στη Βρετανία (20%) και τη Γαλλία (19%) ενώ στη Φινλανδία οι «μεγάλης ηλικίας» μητέρες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο: μόλις το 0,2% του συνόλου.

Από την πλευρά της, η Μπετίνα Τοτ της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (DGGG) προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι αποβολής και πρόωρου τοκετού αυξάνονται με την ηλικία.

«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας», τόνισε η Τοτ που είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Bookmark and Share