Μικραίνει -κι άλλο- η ΔΗΜΑΡ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μικραίνει -κι άλλο- η ΔΗΜΑΡ..

 
  • Αποχωρεί από το κόμμα η Μεταρρυθμιστική Τάση του Σπ.Λυκούδη..


Οριστική φαίνεται ότι είναι η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ μεταξύ της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του Σπύρου Λυκούδη και του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Το χάσμα για την... στρατηγική της ΔΗΜΑΡ είναι αγεφύρωτο και η Μεταρρυθμιστική Τάση συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας για την αποχώρησή της από το κόμμα.

Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς η Μεταρρυθμιστική Τάση είχε από καιρό εκφράσει την αντίθεσή της στις πολιτικές επιλογές του Φώτη Κουβέλη, ενώ πρόσφατα τάχθηκε κατά της διεξαγωγής Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά, παρά τις προσπάθειες του ιδίου και της Μεταρρυθμιστικής Τάσης. Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι -όπως είπε- η ΔΗΜΑΡ διολισθαίνει διαρκώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα της αποχώρησης της Μεταρρυθμιστικής Τάσης από τη ΔΗΜΑΡ πρόκειται να συζητηθεί το απόγευμα σε συνεδρίαση των μελών της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα γίνουν απόψε και οι οριστικές ανακοινώσεις.

Ο Σπύρος Λυκούδης διευκρίνισε στον ΣΚΑΙ: «Υπάρχει θέμα παρουσίας μας στο κόμμα, αλλά δεν θα κάνουμε σήμερα κάποιες ανακοινώσεις». Ερωτηθείς αν ίδιος και οι 28 διαφωνούντες - μέλη της Τάσης κινούνται προς Το Ποτάμι, ο κ. Λυκούδης εμφανίστηκε αρνητικός, υπογραμμίζοντας πως «από τη στιγμή που διαφωνούμε με τη γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα μας δεν φεύγουμε για να πάμε σε κάποιο άλλο κόμμα».

Όταν η αποχώρηση οριστικοποιηθεί, ο Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής Επικρατείας του κόμματος) πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί. Φαίνεται, δε, να αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5: «Οι 350.000 που ψήφισαν τη ΔΗΜΑΡ το 2012 και εξέλεξαν 17 βουλευτές, την ψήφισαν γιαυτό που ήταν τότε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δεν θα προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης, που θα επιδιώξει το διάλογο με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ -περαιτέρω συρρικνωμένη, καθώς έχουν προηγηθεί η διαγραφή του Γρ.Ψαριανού, η ανεξαρτητοποίηση της Κ.Μάρκου και οι παραιτήσεις των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαδόπουλου και Γεράσιμου Γεωργάτου- μπαίνει στην τελική ευθεία για το Συνέδριο στις 2 - 5 Οκτωβρίου.

Η ΔΗΜΑΡ δίνει στη δημοσιότητα τις θέσεις που θα συζητηθούν στο Συνέδριο, από τις οποίες προκύπτει πως επιθυμεί μια ριζική αλλαγή πολιτικής μέσα από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας Κεντροαριστεράς χωρίς αγκυλώσεις και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.

Εν μέσω αυτών των διεργασιών, τη ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να απασχολεί το ενδεχόμενο να προταθεί από την κυβέρνηση ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι το ζήτημα θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλα τα στελέχη.

Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αυγή την Κυριακή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να κλείσει το θέμα: «Η εμπλοκή του ονόματος του Φώτη Κουβέλη σε αυτές τις πολιτικές συνθήκες βλάπτει και τον ίδιο και τη ΔΗΜΑΡ. Καλό θα ήταν αυτό το ζήτημα να έκλεινε με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος».

H.K.
Bookmark and Share