Bloomberg: Τα χρέη νοικοκυριών-επιχειρήσεων σκιάζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Bloomberg: Τα χρέη νοικοκυριών-επιχειρήσεων σκιάζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα


  • Τα επισφαλή χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπλοκάρουν την ανάρρωση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας – τρόικας.


«Καθώς η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συναντιούνται αύριο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας ενόψει ενός...ακόμη γύρου συνομιλιών για τους όρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, μια λιγότερο ορατή κρίση προκύπτει από ένα άλλο μέτωπο: τα επισφαλή χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αναφέρει το Bloomberg τονίζοντας πως ο δανεισμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 90% του ΑΕΠ της χώρας, σκιάζει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη από την βαθύτερη και μακροβιότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το πρακτορείο επισημαίνει ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν αγγίξει τα 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδια.

«Μέρος αυτού του χρέους δεν θα μπορέσει να ανακτηθεί ποτέ και θα πρέπει να διαγραφεί», εκτιμά ο Πάνος Τσακόγλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, τονίζει πως «ως δευτερογενής επίδραση της δημοσιονομικής ενοποίησης, της λιτότητας και της ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων και των ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ή να εξυπηρετήσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους, έχει πολλαπλασιαστεί».

«Η ελληνική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει την κρίση του ιδιωτικού χρέους της χώρας προτού πείσει τους εξωτερικούς δανειστές της για νέα μέτρα ανακούφισης, αναφέρει το άρθρο, κάνοντας λόγο για κλίμα «ασφυξίας», αφού «οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα βασικά τους εργαλεία, όπως για παράδειγμα ένα haircut για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, λόγω του φόβου των πολιτικών ή νομικών συνεπειών, καθώς το ισχύων νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να τις καλύψει».
Bookmark and Share