"Xάλασε o μήνας του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

"Xάλασε o μήνας του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές"


  • Δημοσίευμα του CNBC για τις επενδυτικές ανησυχίες γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις


Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τρέχουσα εβδομάδα, εξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας και των φόβων ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Αυτό αναφέρει το CNBC σε...εκτενές δημοσίευμα με τίτλο "Οι πολιτικοί φόβοι καταστρέφουν το μήνα του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές".

Παρότι απέχουν πολύ από τα ιλιγγιώδη υψηλά επίπεδα που ανάγκασαν την Ελλάδα να ζητήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης το 2010, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν την Τετάρτη το 6,284% - το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Αυγούστου. Οι αποδόσεις παρέμειναν υψηλά και την Πέμπτη, στο 6,123%. Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα ελληνικά ομολόγα έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 44% τον τελευταίο ένα χρόνο, γεγονός που τα φέρνει στην πρώτη θέση επίδοσης μεταξύ όλων των τάξεων μετοχών και ομολόγων.

Επιπροσθέτως τα spreads του ελληνικού 5ετούς CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας), συνεχίζουν να διευρύνονται, υποδηλώνοντας, αναφέρει το CNBC, μια επιδείνωση της αντίληψης σχετικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Την Τετάρτη η «ψαλίδα» άνοιξε κατά 15 μονάδες βάσης, ή 3,2%, τοποθετώντας τα ελληνικά CDS μεταξύ των κρατικών τίτλων με την πιο αδύναμη απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που επικαλείται το CNBC.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το Μάρτιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές -κάτι που συμβαίνει τακτικά στην Ελλάδα, σημειώνει το CNBC- και να προκαλέσει την κατάρρευση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού.

«Υπάρχει η απανταχού παρούσα απειλή των πρόωρων εκλογών, με την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακραίο αριστερό κόμμα, πιθανότητα θα εκλεγεί» αναφέρει στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην ADM Investor Services.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός για την βασική του θέση που λέει, δεν πιστεύουμε στη λιτότητα, δεν πιστεύουμε σε κανένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε εμάς από την τρόικα και σίγουρα δεν πιστεύουμε σε κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που έχει επιβληθεί».

Οι φόβοι των επενδυτών εντάθηκαν επίσης από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει «ψαλιδίσει» τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε επίπεδο κατώτερο του συμφωνηθέντος με την τρόικα.
Bookmark and Share