Ελλείψεις σε σκευάσματα ευρείας χρήσης των φαρμακείων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλείψεις σε σκευάσματα ευρείας χρήσης των φαρμακείων.


  • Δραματικές ελλείψεις εκατοντάδων σκευασμάτων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.


Το τελευταίο διάστημα -σημειώνουν- λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 250 φάρμακα. Πρόκειται για προϊόντα ευρείας χρήσης, τα οποία αποτελούν το 32%(!) της συνολικής αγοράς.., σημειώνει στο «Εθνος» ο απερχόμενος γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Δημήτρης Καραγεωργίου.

Το θέμα έχει τεθεί και στη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία ωστόσο δεν έχει εντοπίσει ελλείψεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου, αυτό συμβαίνει επειδή οι έλεγχοι του ΕΟΦ πραγματοποιούνται εβδομάδες μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών. Στο μεταξύ έχει αποκατασταθεί η διάθεση των φαρμάκων που έλειπαν, ενώ σημειώνονται ελλείψεις άλλων!

Ο κ. Καραγεωργίου χαρακτηρίζει την κατάσταση μόνιμη, λέγοντας ότι οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται καθημερινά για ελλείψεις. Το πρόβλημα -λέει- επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς, ενώ κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τι γίνεται με την επάρκεια φαρμάκων τα οποία περιλαμβάνονται στην «αρνητική» λίστα (δεν καλύπτονται από τα Ταμεία).

Μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν σήμερα από τα ράφια των φαρμακείων είναι το καρδιολογικό Digoxin, το αντιπηκτικό Syndrome, το αντιλιπιδαιμικό Lipitor, το συμπλήρωμα Calcium D3, το διουρητικό Hygroton, το αντικαταθλιπτικό Anaframil και το αναλγητικό Lyrica.

Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται οι ελλείψεις είναι υπό διερεύνηση. Πριν από την κρίση αποδίδονταν στις «παράλληλες» εξαγωγές, δηλαδή την εξαγωγή φαρμάκων ξένων εταιρειών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή τους ήταν πολύ υψηλότερη.

Οι εξαγωγές αυτές, ωστόσο, έχουν πλέον μειωθεί στο μισό, φτάνοντας το 2013 στα 328 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 649,6 εκατομμυρίων το 2009. Το θέμα των ελλείψεων τέθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο και από τον Ελληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη.

Ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, καθώς μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν έχει τα μέσα για να αντισταθεί στην παύση ή τη μείωση εισαγωγών των φαρμακοβιομηχανιών, ενώ οι παράλληλες εξαγωγές είναι μέρος της εσωτερικής αγοράς.

πηγή Έθνος
Bookmark and Share