Υπό έλεγχο οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Υπό έλεγχο οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

  • Επαναδραστηριοποιείται η «Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.)» θέτοντας νέους στόχους για την άρτια εφαρμογή της εξωσωματικής στη χώρα μας, αρχής γενομένης με τη σύνταξη και δημοσίευση νέου ΦΕΚ έως τον Ιανουάριο του 2015. 
Όπως επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Αρχής, Καθ. Αριστείδης Αντσακλής, «οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) που... λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα θα πρέπει να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν βάσει των κριτηρίων που προβλέπει το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο». Επισημαίνεται ότι ο ισχύων νόμος 3305/2005 θεωρείται ένας από τους πιο φιλελεύθερους πανευρωπαϊκά.

Στόχος της Αρχής είναι να συλλέγει συστηματικά από όλα τα Κέντρα στοιχεία σχετικά με τα άτομα που υποβάλλονται σε μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης και την εξέλιξη της θεραπείας, τα οποία με τήρηση του απορρήτου θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων. «Ετσι, θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού και πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων». Υπό εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ειδικού λογισμικού, που θα διευκολύνει την όλη διαδικασία. Προς το παρόν, η αποστολή των στοιχείων θα γίνεται μέσω emails ή ΕΛΤΑ.

Πρόσφατα, η Αρχή παρενέβη νομοθετικά για την οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωραίων, ανάλογα με την ηλικία και τις ιατρικές ενδείξεις, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι πολυδύναμες κυήσεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα νεογνά και τη μητέρα» σημείωσε ο Καθηγητής «συνήθως γεννιούνται πρόωρα, έχουν χαμηλό βάρος και εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα ασθένειες, όπως εγκεφαλική παράλυση». Η ρύθμιση προβλέπει να μεταφέρονται έως δυο έμβρυα στη γυναίκα και τρία , αν είναι άνω των 40 ετών και εφόσον είναι δικά της (από δότρια προσδιορίζεται στα δύο). Η πρόσφατη τροπολογία του νόμου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των Κέντρων, προσδιόρισε και το ύψος της αποζημίωσης στη δότρια ωαρίων, η οποία θα λαμβάνει 1.000 ευρώ για την λήψη και άλλα 200 για τη μεταφορά. Ετερο ζήτημα προς διευθέτηση είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα «περισσευούμενα ή ξένα ωάρια», κάτι που ενυπόγραφα θα αποφασίζει το ζεύγος. Το «άνοιγμα» της Αρχής στο ευρύ κοινό περιλαμβάνει και την χορήγηση «ειδικής άδειας» σε περιπτώσεις, όπως των οροθετικών ασθενών, της παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας χρήσης βιολογικού υλικού για τεκνοποίηση.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι στην χώρα μας πραγματοποιούνται 15.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Απουσία, όμως, καταγραφής δεν έχει οριστεί ποσοστό επιτυχίας σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο δρ. Αντσακλής «παρά μόνον ποσοστά επιτυχίας που το κάθε Κέντρο ισχυρίζεται ότι έχει». Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των ξένων που επιλέγουν την Ελλάδα για να αποκτήσει παιδί, υποδεικνύει ότι μάλλον οι επιτυχίες υπερτερούν των αποτυχιών. «Με την πιστοποίηση οι Μονάδες θωρακίζονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δύνανται να συμβληθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία άλλων κρατών» σημείωσε η υφυπουργός Υγείας, κ. Κατερίνα Παπακώστα. Οσες Μονάδες δείξουν απροθυμία να καταγραφούν και να ελεγχθούν, ενδέχεται να τους αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. «Είναι σημαντικό να μας επιλέγουν οι ξένοι για το υψηλό επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών μας και όχι για την απουσία νομοθετικού πλαισίου» κατέληξε ο πρόεδρος της Αρχής, που αποτελείται από επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.
Bookmark and Share