- Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά η οποία συνέχισε για δεύτερη συνεδρίαση να καταγράφει μεγάλη πτώση, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλειες 11,62%, στις δύο τελευταίες ημέρες.
Ενδοσυνεδριακά η πτώση.. έφθασε το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.
Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η αποεπένδυση ξένων funds τα οποία ανησυχούν για τα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης και για το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής πολιτικής, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και σε μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση.
Η αγορά επηρεάσθηκε καταλυτικά και από την εκτίναξη των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 7,6% και σε αυτά ήλθε να προστεθεί και η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης απώλειες άνω του 2%, λόγω των ανησυχιών για αναβίωση της ευρωπαϊκής κρίσης.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%.
Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου του 2013 (884,60 μονάδες). Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 23,54%.
Αρχικά η αγορά προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη έως τις 956,02 μονάδες(+0,82%) για να εκδηλωθούν μαζικές πωλήσεις στη συνέχεια που «βύθισαν» τον δείκτη έως τις 852,87 μονάδες με την πτώση να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις φθάνοντας έως το 10,05%.
Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,64%.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η εικόνα που επικρατεί στο ταμπλό είναι οδυνηρή. Οι εντολές ρευστοποιήσεων είναι μαζικές, ανεξέλεγκτες και δίχως μέτρο.
Σύμφωνα με το capital, απίστευτη τροπή έχει πάρει η χρηματιστηριακή αγορά, με τις ρευστοποιήσεις να μην έχουν τελειωμό, ενώ στα blue chips έχουν φύγει πάνω από 4 δισ. ευρώ μέσα σε 2 ημέρες!
Με εξαιρετικά επιθετικές πωλήσεις, μεγάλα θεσμικά κεφάλαια αποχωρούν από το χρηματιστήριο, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στις τιμές όλων των μετοχών, οι οποίες μέσα σε δύο ημέρες έχουν επιστρέψει σε επίπεδα τιμών 2013.
"Σφυροκόπημα" στις τράπεζες, αλλά και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με τους χρηματιστές να μην προλαβαίνουν να εκτελούν εντολές πώλησης, κυρίως από το εξωτερικό.
Σε δίνη τα ελληνικά ομόλογα
Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της αγοράς στο 7,44% από 7,02% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,76% να διαμορφωθεί στο 6,68% από 6,17% που έκλεισε την Τρίτη.
Οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς.
Έτσι, το άνοιγμα της ψαλίδας με τα γερμανικά ομόλογα σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ομολόγων αυτών.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται τελευταία για τους κρατικούς τίτλους της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όσο αυξάνεται o κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί περαιτέρω όχι μόνο εξαιτίας της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία αναμένεται ότι θα συμπιέσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Συνακόλουθα η προτίμηση στα γερμανικά ομόλογα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου είναι μόλις 0,79%.
Όσον αφορά στις αποδόσεις των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων, αυτή του πενταετούς έχει φθάσει το 5,54% και του τριετούς στο 5%.