Γιατί η Ιρλανδία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία το 2015. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η Ιρλανδία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία το 2015.


  • Η οικονομία της Ιρλανδίας θα αναπτυχθεί ταχύτερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ε.Ε φέτος και το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.


Στην έκθεση, που δημοσιεύει δύο φορές το χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις... προβλέψεις της για τις οικονομίες της Ε.Ε., αναφέρεται ότι η οικονομία της Ιρλανδίας θα αναπτυχθεί 4,6% φέτος και 3,6% το 2015. Το Μάιο, οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν 1,7% για φέτος και 3% για τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη 3,7% για το 2016.

Οπως γράφει η Wall Street Journal, η Κομισιόν δεν είναι η μόνη που αιφνιδιάζεται από την ταχύτητα με την οποία ανέκαμψε η οικονομία της Ιρλανδίας το 2014, ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.

Κι ενώ η εκτόξευση των εξαγωγών, που αποτέλεσε κινητήριος δύναμη για την ισχυρή ανάπτυξη φέτος πιθανώς να μην διατηρηθεί, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εγχώρια ζήτηση “ξυπνάει” μετά το λήθαργο στον οποίο είχε πέσει λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας, που άρχισαν να εφαρμόζονται το 2008.

“Η Ιρλανδία αποσυνδέεται από την Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη της διευρύνεται και αποκτά δυναμική”, επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της. “Αυτή η ισχυρή και ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν ανάπτυξη θα δώσει ώθηση στα έσοδα της κυβέρνησης και θα διευκολύνει τη μείωση του ελλείμματος”.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υποχωρήσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015 από πάνω από 4% που ανέφεραν προηγούμενες προβλέψεις της. Αυτό θα φέρει το έλλειμμα κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε.
Bookmark and Share