- Με αγωνία αναμένουν εδώ και μήνες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την ψήφιση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΟΜΕΔΙ που αφορούν στον κλάδο.
- Πρόκειται για αλλαγές με τις οποίες απλοποιείται σαφώς το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ακόμη ολάνοικτο παρά τις... προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την τακτοποίησή του. Παρότι η κινητή τηλεφωνία λειτουργεί στη χώρα μας για περισσότερο από 20 χρόνια περίπου το 1/3 του συνόλου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας από τις συνολικά 11.500 κεραίες που είναι τοποθετημένες σε όλη τη χώρα περίπου 4.000 παραμένουν ακόμη χωρίς να έχουν λάβει άδεια. Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών συνεχίζουν να πέφτουν με αμείωτο ρυθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ είναι έτοιμες εδώ και πολύ καιρό, από τις αρχές του χρόνου, οπότε και είχαν φτάσει μέχρι τη Βουλή. Ωστόσο για λόγους που σχετίζονται με τις διαδικασίες της Βουλής οι εν λόγω διατάξεις αποσύρθηκαν χωρίς να επανέλθουν για ψήφιση.
Πάντως από την πλευρά των εταιρειών η τακτοποίηση του ζητήματος της αδειοδότησης των εγκατεστημένων κεραιοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας, ιδίως τώρα που προγραμματίζονται οι νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του επιπλέον φάσματος που έλαβαν με τον πρόσφατο διαγωνισμό που διενήργησε η ΕΕΤΤ.
Οι πολεοδομίες είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος
Το σχέδιο νόμου σε ό,τι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αναφέρει ότι «Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση, που χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ».
Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η υποβολή και η διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη χορήγηση πολεοδομικής έγκρισης γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).
Σε ότι αφορά τις πολεοδομίες, που αποτελούν τον πλέον αδύναμο κρίκο στην συνολική διαδικασία αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες, στις οποίες κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των κατασκευών κεραιών που έχουν αδειοδοτηθεί ή αδειοδοτούνται από την Ε.Ε.Τ.Τ. βάσει του προγενέστερου του ν. 4053/2012 νομοθετικού πλαισίου, υποχρεούνται εντός δύο μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών να αποφανθούν αιτιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών».
Σε περίπτωση που μέσα στο διάστημα των δύο μηνών δεν υπάρξει απάντηση από την Πολεοδομικής Υπηρεσίας, τότε αυτόματα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί η πολεoδομική έγκριση και η κεραία μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μετά από υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης προς την ηλεκτρική εταιρεία στην οποία δηλώνονται και τα τετραγωνικά που μισθώνει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών επί του ακινήτου που θα συνοδεύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης του φακέλου στην Πολεοδομική Υπηρεσία.
Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης πολεοδομικής έγκρισης ή ανάκλησης της έγκρισης ή άρνησης αποδοχής δικαιολογητικών, ο κύριος των εγκαταστάσεων κατασκευών κεραιών έχει τη δυνατότητα σε διάστημα ενός μήνα να προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος κρίνει οριστικά επί της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας των πράξεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και εκδίδει ή απορρίπτει οριστικά την αιτούμενη έγκριση σε διάστημα δύο μηνών από την κατάθεση πλήρους φακέλου επί της προσφυγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων και η κατασκευή δεν κατεδαφίζεται.