- "Το ελληνικό χρέος στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να αποπληρωθεί μόνο σε 500 χρόνια και με μηδενικό επιτόκιο", δήλωσε ο Μπομπ Τζόλι, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομίας στην επενδυτική τράπεζα Schroders, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η Ευρωζώνη.
Σε διήμερο συνέδριο της Schroders για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας το... 2015, που ολοκληρώθηκε χθες, ο κ. Τζόλι μαζί με τον Αζάντ Ζανγκάνα, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη, θεωρούν πως ο δρόμος της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα είναι δύσβατος τα επόμενα χρόνια.
Εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα από την πιθανότητα εκλογών σε κράτη-μέλη της περιφερειακής Ευρωζώνης σαν την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ συνεχίζονται πολιτικές λιτότητες, που έχουν ήδη εξουθενώσει τους φορολογουμένους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού.
«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι ένα γιγάντιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές είτε στον κλάδο τεχνολογίας είτε στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο», επισημαίνει ο κ. Τζόλι. Διαφορετικά, η περιφέρεια της Ευρωζώνης θα παραιτηθεί από κάθε άλλη προσπάθεια να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική εξυγίανσή της. Ομως, η προοπτική μαζικών επενδύσεων σε υποδομές προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, διότι δεν επιθυμεί το κόστος τους. Κατά συνέπεια, η Bundesbank απομονώνεται από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Schroders εκτιμά, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Schroders, Κιθ Γουέιντ, οι τιμές του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2015. Θα συμβάλουν στην αποτροπή του αποπληθωριστικού κινδύνου στην Ευρωζώνη, θα ενθαρρύνουν τους συγκρατημένους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους, αλλά θα βλάψουν αρκετά την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία.
Ο κ. Γουέιντ θεωρεί, πάντως, πως η Ευρωζώνη θα αποφύγει τον αποπληθωριστικό κίνδυνο λόγω της υποχώρησης του ευρώ, αλλά και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Εν τούτοις, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι αναιμική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.
Στις ΗΠΑ, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα έχει, επίσης, θετικό αντίκτυπο. Ο κ. Γουέιντ διαβλέπει αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Ιούνιο του 2015 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή αφού θα έχει προηγηθεί μια σταδιακή ενίσχυση των μισθών.
Στη Ρωσία, αντίθετα, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις κυρώσεις εις βάρος της λόγω της ουκρανικής κρίσης θα οδηγήσουν σε μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, επισημαίνουν στρατηγικοί αναλυτές της Schroders.
Δεν θα ανατραπεί η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ο κόσμος θα διαδηλώσει εναντίον της πολιτικής ηγεσίας...