Αμφίπολη: Σε αναμονή επίσημης ανακοίνωσης για την πορεία της ανασκαφής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Σε αναμονή επίσημης ανακοίνωσης για την πορεία της ανασκαφής

http://amfipolisnews.blogspot.gr/
Έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου έγινε αναφορά σε ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, για το οποίο το υπουργείο δεν έχει βγάλει καμία νέα ανακοίνωση.

  • Στη φάση επιλογής της πιο κατάλληλης επιστημονικής ομάδας -εκ των τριών ΑΕΙ που αυτοπροτάθηκαν- για να προχωρήσει στη γεωφυσική διασκόπηση του χώρου, βρίσκεται το υπ.Πολιτισμού.
Η ανασκαφή έχει φτάσει σε ένα τέτοιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να πηγαίνει με τον ...προηγούμενο ρυθμό και έχει πλέον τελείως διαφορετικές απαιτήσεις. Η πολύ κακή κατάσταση του τέταρτου χώρου, που έχει υποστεί σχεδόν ολική καθίζηση, σε συνδυασμό με το μυστηριώδες όρυγμα, που δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στον χώρο, αναγκάζει τους αρχαιολόγους να σκάβουν πολύ αργά και να ασχολούνται κυρίως με την αντιστήριξη του χώρου, ώστε να ενισχυθεί η στατικότητα του τελευταίου θαλάμου. Για αυτό και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Το πού θα οδηγήσει το όρυγμα και τι θα κρύβει δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει.

Επιλογή επιστημονικής ομάδας για τη γεωφυσική διασκόπηση

Στη φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου που θα κάνει τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Η διεπιστημονική ομάδα για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και το υπουργείο έχουν απευθυνθεί για τον σκοπό αυτόν σε τρία ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων.
Το ΑΠΘ ήταν το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον, η πρυτανεία του οποίου γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών θέτει στη διάθεση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της και ιδιαίτερα την ομάδα του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Γρηγόρη Τσόκα, που έχει να παρουσιάσει εργασίες για τον εντοπισμό ταφικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια προσφορά υπήρξε και από άλλα δύο Πανεπιστήμια και ένα από αυτά ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει επίσης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων -Μεταλλουργών.

Υποβολή προτάσεων

Από τα τρία ΑΕΙ ζητήθηκε να προχωρήσουν οι ομάδες τους σε αυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη, θα είναι παρών και ο πρύτανης του ΑΕΙ που θα επιλεγεί.
Bookmark and Share