- Υπολογίζεται ότι 450 ακραίοι ισλαμιστές ταξίδεψαν από την Γερμανία στη Συρία. Το 10% προέρχεται από τη μικρή ειδυλλιακή Βόννη.
- Γιατί η πρώην γερμανική πρωτεύουσα έγινε πόλος έλξης σαλαφιστών;
Ρεπορτάζ της Ντ.Βέλλε:
"Η Βόννη είναι μια μικρή ειδυλλιακή πόλη που προτιμά να συνδέει το όνομά της με διεθνείς οργανισμούς που φιλοξενεί, όπως τα ΗΕ, ή με διεθνή μουσικά φεστιβάλ όπως είναι το... φεστιβάλ Μπετόβεν. Τα τελευταία χρόνια όμως συνέδεσε το όνομά της στα μίντια με τους ισλαμιστές.
Ο Φρανκ Βάλεντερ, συντάκτης στην εφημερίδα General Anzeiger, εξηγεί στην Deutsche Welle εξηγεί πως ξεκίνησε το ζήτημα:
«Νομίζω πως η Βόννη ήρθε στο προσκήνιο όταν ένας από τους πρώτους ισλαμιστές, ο Μπέκεμ Χαράς, από την Βόννη και την περιοχή Τάνενμπους έγινε γνωστός μέσω των μηνυμάτων του στο ίντερνετ. Ο Χαράς σκοτώθηκε το 2010 στο Αφγανιστάν. Ήταν από τη Βόννη όπως ακριβώς και οι αδελφοί Χούκα, γνωστοί τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Βόννη με προορισμό το Πακιστάν. Εκεί φάνηκε πως η πρώτη γενιά τζιχαντιστών προερχόταν κατά κύριο λόγο από τη Βόννη».
Πώς όμως μετατράπηκε η Βόννη σε θύλακα ακραίων ισλαμιστών.
Η Κολέτα Μάνεμαν, εντεταλμένη του δήμου για θέματα ενσωμάτωσης, υπενθυμίζει πως στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα χτίστηκαν πολύ νωρίς μουσουλμανικά τεμένη.
Στη συνοικία Μπαντ Γκόντεσμπεργκ της Βόννης βρίσκονταν παλαιότερα οι ξένες πρεσβείες και πολλές από αυτές επέμεναν να χτιστούν τζαμιά για να μπορούν να προσεύχονται οι υπάλληλοί τους.
Τα αραβικά είναι η δεύτερη γλώσσα που ακούγεται πιο συχνά στη Βόννη. Στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ μάλιστα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει άνετα μιλώντας μόνο αραβικά. Η περιοχή είναι γεμάτη από εστιατόρια, μαγαζιά ακόμα και ιατρικά κέντρα και μεσιτικά γραφεία που απευθύνονται σε αραβόφωνους.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ λειτουργεί και η Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ.
Ο Φρανκ Βάλεντερ θυμάται:
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προστέθηκε και η Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ, η οποία εξαιτίας του θρησκευτικού της προσανατολισμού είναι εξαιρετικά συντηρητική και προσέλκυσε ακραιφνείς μουσουλμάνους. Γύρω από την Ακαδημία μένουν πολλές οικογένειες από αραβικές χώρες, τα μέλη των οποίων είναι Βαχαβίτες, μουσουλμάνοι δηλαδή που απορρίπτουν κάθε τάση νεωτερισμού στο Ισλάμ».
Ο διευθυντής της Ακαδημίας Ιμπραήμ Αλ Μεγκρέν προσπαθεί αντιθέτως να τονίσει το διεθνή χαρακτήρα της σχολής και επισημαίνει στην Deutsche Welle τη στενή συνεργασία του με τις γερμανικές αρχές.
H μεγάλη παρουσία του αραβικού στοιχείου στη Βόννη ίσως εξηγεί έως έναν βαθμό πως η πρώην γερμανική πρωτεύουσα μετατράπηκε σε θύλακα σαλαφιστών. Ωστόσο, απλές απαντήσεις σε περίπλοκα θέματα δεν υπάρχουν...
Των Matthias von Hein και Μαρία Ρηγούτσου