Επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο με το νέο σύστημα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο με το νέο σύστημα.


  • Το «πράσινο φως» για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο με το νέο σύστημα που βασίζεται στη συνέντευξη και στις γραπτές εξετάσεις, άναψε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη δημοσιοποίηση της πρώτης προκήρυξης από το ΑΣΕΠ που αφορά την κάλυψη των θέσεων γενικών διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι θέσεις γενικών διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη είναι... επτά από το σύνολο των 25 γενικών διευθύνσεων στα υπουργεία τα οποία πλέον λειτουργούν με τα νέα οργανογράμματα. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων που καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την κατάληψη των θέσεων μπορούν να υποβληθούν με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 14 του μηνός.
Η επιλογή των νέων γενικών διευθυντών θα στηριχτεί για πρώτη φορά σε αντικειμενικά κριτήρια όπως η δομημένη συνέντευξη και οι γραπτές εξετάσεις και δεν θα στηρίζεται στην «επετηρίδα» και στα τυπικά προσόντα των υποψηφίων.
Την επιλογή των γενικών διευθυντών θα ακολουθήσει η ανάδειξη των διευθυντών και των προϊσταμένων με τις ίδιες διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 3.405 θέσεις ευθύνης θα στελεχωθούν με τη διαδικασία της «πυραμίδας» και με τη συμμετοχή των ανώτερων στελεχών στην επιλογή των κατώτερων σε βαθμό προϊσταμένων, προσδίδοντας κύρος στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης έναντι των συναδέλφων τους και των πολιτών, αφού δεν θα αποτελούν πλέον «προϊόν» επετηρίδας ή «συμφωνίας» με την πολιτική ηγεσία αλλά αντικειμενικής αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα χτιστεί πάνω στα νέα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που θα έχουν αναδειχτεί με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία που έχουν εισαχθεί στην επιλογή των υπαλλήλων που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης αφορούν:
Τη διεξαγωγή «δομημένης» συνέντευξης ως κύριο εργαλείο για την αξιολόγηση των υποψηφίων. Η δομημένη συνέντευξη αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων. Επίσης θα μαγνητοφωνείται και θα δίνεται η δυνατότητα ένστασης στους συνυποψήφιους.
Η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ, ενώ στις επιτροπές θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Τα στελέχη θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η πρώτη προκήρυξη για την επιλογή των γενικών διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού διαψεύδει όσους έκαναν λόγο για κομματοκρατία ή ότι θα παραμείνουν οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου.
«Τους διαψεύσαμε. Ο,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια, το κάνουμε σε τρεις μήνες. Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους υπαλλήλους για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο ένα Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Bookmark and Share