Στα γερμανικά δικαστήρια το «κούρεμα». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Στα γερμανικά δικαστήρια το «κούρεμα».


  • Το μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων του 2012 φαίνεται να έχει συνέχεια και στα γερμανικά ποινικά δικαστήρια.


Η εισαγγελία του Μονάχου εξετάζει καταγγελίες πρώην μετόχων της διασωθείσας από το κράτος...  Hypo Real Estate (HRE), που ισχυρίζονται ότι ο τρόπος διάθεσης των ελληνικών ομολόγων με το «κούρεμα» του 2012 ζημίωσε τον Γερμανό φορολογούμενο κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Τον ισχυρισμό των μετόχων είχε προβάλει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine τον Σεπτέμβριο, αλλά οι μέχρι τώρα συζητήσεις της ειδικής επιτροπής της Βουλής αλλά και των υπευθύνων για την εκκαθάριση της τράπεζας με την εισαγγελία δείχνουν ότι οι εκκαθαριστές δεν είχαν άλλο δρόμο. Πώς έχει η υπόθεση; Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η γερμανική κυβέρνηση –συνασπισμός CDU και SPD– αποφάσισε να διασώσει την HRE στηρίζοντάς την με εγγυήσεις 50 δισ. ευρώ (εκ των οποίων κεφάλαια 19,1 δισ. ευρώ) και εκμηδενίζοντας την αξία των μετοχών τών μέχρι τότε μετόχων. Η τράπεζα χωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» και ο εκκαθαριστής ανέλαβε να διαχειριστεί την περιουσία της. Μέσα σε αυτήν υπήρχαν ομόλογα 8,9 δισ. ευρώ της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από αυτά, 6 δισ. διέποντο από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα 3 δισ. από το βρετανικό. Θεωρητικά λοιπόν ο εκκαθαριστής της HRE θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την τακτική των hedge fund, να είχε επιμείνει δηλαδή στην αποζημίωση του κομιστή του τίτλου των ομολόγων στο 100% της αξίας τους. Οι εκκαθαριστές της τράπεζας όμως αποφασίζουν να δράσουν διαφορετικά:

• Πουλάνε ελληνικά ομόλογα ύψους 650 εκατ. που διέπονται από το βρετανικό δίκαιο σε τράπεζες με μία απώλεια 70 εκατ. έναντι της ονομαστικής τους αξίας.

• Αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 92,5% του συνόλου. Ο εκκαθαριστής, λοιπόν, συμπεριλαμβάνει στο «κούρεμα» και ομόλογα που θα μπορούσε να ρευστοποιήσει σε αξία μεγαλύτερη της ονομαστικής των ομολόγων που έλαβε σε ανταλλαγή εκείνων που «κουρεύτηκαν».

Σε αυτή του την απόφαση συμβουλεύεται την επίσημη γερμανική κυβέρνηση –που χρηματοδοτεί την εξυγίανση της τράπεζας– και λαμβάνει υπ’ όψιν ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα 25 δισ. άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης, που θα διατρέξουν κίνδυνο αν καταρρεύσει εντελώς η Ελλάδα και αποτύχει η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Γι’ αυτό όμως τον κατηγορούν οι πρώην μέτοχοι της HRE: Οτι δηλαδή έβαλε την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας πάνω από τα συμφέροντά τους ως μετόχων.

Σε μία σύσκεψη κοινοβουλευτικής επιτροπής που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ο εκκαθαριστής της τράπεζας του Μονάχου, Κρίστιαν Μπλουμ, ανέφερε ότι το επιχείρημα των μετόχων δεν έχει την παραμικρή αξία, καθώς ένα hedge fund θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική, όχι όμως και ένα νομικό πρόσωπο του ευρύτερου Δημοσίου, όπως ο εκκαθαριστής της τράπεζας. Ο Μπλουμ παρέπεμψε και στο γεγονός ότι το 96,5% των ομολόγων –και ανάμεσά τους το 70% των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο– δίκαια συμπεριελήφθη στο «κούρεμα», για να εξηγήσει γιατί ως εκκαθαριστής της HRE έκανε ό,τι η συντριπτική πλειονότητα των κατόχων ξένων ομολόγων που διέπονται μάλιστα από αλλοδαπό δίκαιο.

Η απόφαση για τον εκκαθαριστή δεν ήταν εύκολη και δείχνει πόσο δύσκολη ήταν για πολλά τραπεζικά ιδρύματα η τελική λέξη για το αν θα συμμετείχαν ή όχι στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο Μπλουμ παρουσίασε στοιχεία στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Βερολίνου, σύμφωνα με τα οποία χρειάσθηκαν πάνω από 30 συσκέψεις για να σταθμισθούν τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης που εξέτασαν οι εκκαθαριστές της τράπεζας.

Πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share