- Απήγαγαν την 27χρονη κοπέλα επειδή γνώριζαν για τον θείο της, τον ιδιοκτήτη του Αστέρα Τρίπολης, και πίστεψαν ότι θα τους έδινε τα χρήματα που ζητούσαν.
Μέσω facebook έμαθαν κρίσιμες πληροφορίες για τη ζωή της, όπως τον τόπο διαμονής, τη δουλειά, τα ωράριά της. Την κράτησαν για δέκα ολόκληρες μέρες σε σπίτι συγγενούς τους στη Λούτσα. Και αφού πήραν τα... λύτρα, τη μετέφεραν με... μηχανή κοντά στο σπίτι της, όπου την απελευθέρωσαν.
Δεν είχαν υπολογίσει όμως ότι την ημέρα «παράδοσης» της κοπέλας είχε προγραμματιστεί ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας και πολλοί κεντρικοί δρόμοι ήταν κλειστοί.
Ο «εγκέφαλος» της σπείρας, που επέβαινε στη μοτοσικλέτα του αδελφού του, αναγκάστηκε να περάσει από τον Μαραθώνα για να φτάσει στη μονοκατοικία της πεθεράς του. Και εκεί... απαθανατίστηκε σε βίντεο που τραβούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι των δρομέων. Τα βίντεο αυτά εντοπίστηκαν και αξιοποιήθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Με την ίδια μηχανή, πήρε την 27χρονη από το σημείο ομηρείας της και τη μετέφερε πίσω στην Κυψέλη, απ' όπου την είχαν απαγάγει.
Οι περιγραφές της κοπέλας βοήθησαν τους αστυνομικούς να εντοπίσουν στο οπτικό υλικό των μαραθωνοδρόμων τη μαύρη Honda, αλλά και την ταυτότητα του ιδιοκτήτη της. Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Ασφάλειας εξέτασαν επίσης τα βίντεο από τις κάμερες κυκλοφορίας και των καταστημάτων και επιβεβαίωσαν τη διαδρομή του δράστη. Ο εντοπισμός και η σύλληψή του ήταν θέμα χρόνου...
Ο «Αλέκος»
Δύο άτομα, Ελληνες υπήκοοι, συνελήφθησαν ως δράστες της απαγωγής. Πρόκειται για έναν 48χρονο πρώην υπάλληλο σε μεταφορική εταιρεία και έναν 53χρονο ιδιοκτήτη μπαρ στις Αχαρνές. Ενας ακόμη συνεργός τους, Αλβανός υπήκοος με το όνομα «Αλέκος», καταζητείται από τις Αρχές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, «οι δύο συλληφθέντες ομολόγησαν, ενώ στην οικία του 48χρονου "εγκέφαλου" βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος των καταβληθέντων «λύτρων».
Στη δε οικία του 53χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, έντεκα φυσίγγια αβολίδωτα, κρότου, μία μεταλλική αμπούλα και μία πλαστική συσκευασία εντός της οποίας υπήρχαν μεταλλικά σφαιρίδια».
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 48χρονος γνώριζε τον πατέρα της 27χρονης από τη μεταφορική εταιρεία στην οποία δούλευε παλιότερα, αφού ο ιδιοκτήτης της ήταν στενός φίλος με τον πατέρα της κοπέλας και ο δράστης είχε μάθει για τη συγγενική του σχέση με τον Γιώργο Καϋμενάκη. Εκείνος είχε την ιδέα και έξι μήνες πριν τη συζήτησε με τον 53χρονο ομογενή από το Καζακστάν. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο «Αλέκος», που αναζητείται. Οι τρεις τους συμφώνησαν να κάνουν την απαγωγή με στόχο τη Βαρβάρα Μητσώνη, αφού από το προφίλ της στο facebook έκριναν ότι είναι εύκολος στόχος.
Εστειλαν και σημείωμα
Στις 31 Οκτωβρίου, οι τρεις τους άρπαξαν την κοπέλα από την Κυψέλη, την ώρα που πήγαινε για τη δουλειά της. Την μετέφεραν στο σπίτι της πεθεράς του 48χρονου στη Λούτσα, όπου ρόλο... τσιλιαδόρου ανέλαβε ο «Αλέκος». Δύο μέρες μετά, ο «εγκέφαλος» επικοινώνησε με την οικογένεια. Την ίδια μέρα, οι δράστες άφησαν φάκελο με χειρόγραφο σημείωμα της απαχθείσας σε πάρκινγκ στη Ν. Ιωνία.
Αρχικά, οι δράστες ζήτησαν 10 εκατ. ευρώ, αλλά ύστερα από διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στις 82.500 ευρώ. Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα αφέθηκαν βραδινές ώρες της 7ης Νοεμβρίου σε πλαστική σακούλα πάνω σε έναν κάδο που υπέδειξαν οι δράστες, στο Νέο Ηράκλειο. Αρχικά, είπαν στην οικογένεια ότι θα απελευθέρωναν την κοπέλα τρεις μέρες μετά, αλλά για να μπερδέψουν τις Αρχές, την άφησαν μία μέρα νωρίτερα. Ηταν η Κυριακή του 32ου Μαραθωνίου...
Τα υπόλοιπα 4 λάθη των δραστών
Ρούχα, γλυκά και ερασιτεχνισμός
Η επιλογή της ημέρας του Μαραθωνίου δεν ήταν το μόνο λάθος που έκαναν οι απαγωγείς. Ο ερασιτεχνισμός τους οδήγησε σε σειρά από... τουλάχιστον λάθη που οι αστυνομικοί αξιοποίησαν ερευνητικά και εργαστηριακά, φτάνοντας στη σύλληψή τους.
Οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των 10 ημερών της απαγωγής. Το ένα ήταν καταχωρισμένο σε Πακιστανό αγνώστων στοιχείων, το άλλο όμως ανήκε στην εταιρεία που δούλευε παλαιότερα ο 48χρονος και είχε ενεργοποιηθεί το 2012. Μετά την άρση του απορρήτου, ήταν εύκολο για τις Αρχές να ανιχνευτεί το σήμα του, αλλά και τα σημεία που είχαν κινηθεί.
Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε από τη Λούτσα. Στην ίδια κλήση μίλησε και η απαχθείσα, γεγονός που «πρόδωσε» στους ειδικούς ότι ο χώρος της ομηρείας βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Εξετάζοντας το σήμα του κινητού οι αστυνομικοί σκιαγράφησαν τις διαδρομές των μελών της σπείρας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι απαγωγείς ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί με την 27χρονη. Οταν εκείνη τούς ζήτησε ρούχα και γλυκά, προσφέρθηκαν να της τα φέρουν.
Οι κάμερες των καταστημάτων «έπιασαν» τον 48χρονο που πήγε να τα αγοράσει. Μοιραίο λάθος ήταν και το γεγονός ότι ο απαγωγέας επέλεξε να μεταφέρει την απαχθείσα με μηχανή και μάλιστα του αδερφού του. Η διασταύρωση των στοιχείων της ήταν εύκολη, ενώ DNA του ανιχνεύτηκε στα ρούχα της κοπέλας.
«Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει την απόφασή μας για μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα και αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας, που συνεχάρη τους αστυνομικούς για την εξιχνίαση της απαγωγής.
Μ. Ψαρά - Λ. Μπιντέλας