Bloomberg: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση- Θα αντέξει όμως; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση- Θα αντέξει όμως;


  • Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και διερωτάται κατά πόσο θα αντέξει… 


Η Ελλάδα εξέρχεται από τη χειρότερη περίοδο ύφεσης που έχει γνωρίσει εδώ και μισό αιώνα και αφήνει πίσω της δύο χρεοκοπίες και μια πλήρη.... αποδόμηση των αγορών που παραλίγο να την βγάλει εκτός Ευρωζώνης, αναφέρει το άρθρο. Το ΑΕΠ ανέβηκε κατά 1,7% κατά το τρίτο τετράμηνο, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται κατά 1,4%, σύμφωνα με την Eurostat.
Σε αυτά τα έξι χρόνια ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να περικόψει δραστικά τον προϋπολογισμό του κράτους, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να παλεύει πλέον με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη η πολιτική των μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκε, επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει ξανά στην αγορά των ομολόγων μέσα στο 2014, έπειτα από τέσσερα χρόνια. Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την ύφεση ενδέχεται να επιτρέψει στον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και να διαφύγει από το μνημόνιο. Αν και θα πρέπει να πείσει τους δανειστές πως θα δεν μειωθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέχεια, αναφέρεται στις «φωνές» όσων υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ (όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ Martin Feldstein, ή ο νομπελίστας Paul Krugman) για να τονώσει την αποδοτικότητά της μέσω του φθηνότερου νομίσματος. Και διερωτάται: υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει η Ελλάδα; Ο Roger Bootle, επικεφαλής της Capital Economics, με έδρα το Λονδίνο, σχολιάζει: «Ήταν όλα αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τόσο καταστροφικό, που ακόμα και τώρα που τα πράγματα παίρνουν μια ανοδική τροχιά δεν θα έλεγα πως μπορεί κανείς να πιει ένα ποτήρι ελληνικό μπράντι για να το γιορτάσει». Και αυτό διότι ενώ η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, μέσω του αποπληθωρισμού, το ΑΕΠ της παραμένει πολύ πιο κάτω από ό,τι ήταν πριν από έξι χρόνια. Επιπλέον η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, «κάτι που άφησε τον Σαμαρά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις».
Ο νομπελίστα οικονομολόγος του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, Edmund Phelps, σχολιάζει: «Το κόστος που κατέβαλε η Ελλάδα για να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή αποδείχθηκε εκπληκτικά υψηλό. Όμως δεν ξέρουμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε επιλεγεί ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να σταματήσει τα κοιτάζει βραχυπρόθεσμα και να δει τι μπορεί να κάνει για την οικονομία μακροπρόθεσμα».
http://www.bloomberg.com/news/2014-11-14/greece-exits-recession-after-debt-crisis-that-put-euro-at-risk.html

Bookmark and Share