Τελευταία παρτίδα για τους "180".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τελευταία παρτίδα για τους "180"..

 
  • Τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πάμε σε εκλογές
  • Φόβοι για  απίστευτα σκηνικά στην οικονομία αν στηθούν τώρα κάλπες.
  • Σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη βούληση της κοινής γνώμης, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά των εκλογών τα προγνωστικά δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται στις κάλπες.
  • Όλα τα τελευταία δεδομένα λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία

Την τελευταία παρτίδα παίζει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ,το πολιτικό σύστημα με την... τρίτη και πλέον καθοριστική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει είτε σε μία, έστω ολιγόμηνη, σταθερότητα, είτε θα ανοίξει τον δρόμο για την άμεση προσφυγή στην περιπέτεια των εκλογών, παρατείνοντας την αβυσσαλέα αβεβαιότητα που κλυδωνίζει την οικονομία και προβληματίζει τους πολίτες.

Σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη βούληση της κοινής γνώμης, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά των εκλογών, ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας τα προγνωστικά δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται στις κάλπες. Κι αυτό, καθώς οι 12 βουλευτές που απαιτείται να προστεθούν στους 168 που ήδη έχουν επιλέξει τον κ. Σταύρο Δήμα εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να μετακινηθούν από το «παρών» που ψήφισαν στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180.


«Κρυφοί άσοι» και «μπαλαντέρ»

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα συνεχιστούν ως την ύστατη ώρα μπορεί να ανατραπεί η προδιαγραφόμενη δυσμενής εξέλιξη. Ορισμένοι μιλούν για «κρυφούς άσους» και «μπαλαντέρ» που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και την ώρα της ψηφοφορίας και να κάνουν την έκπληξη της τελευταίας στιγμής που θα αποτρέψει αυτό που μοιάζει να είναι «μοιραίο».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν εξαντληθεί οι δεξαμενές» από τις οποίες μπορεί να προέλθουν οι βουλευτές που μπορεί να υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα, για το πρόσωπο του οποίου δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από καμία πλευρά, πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία αντέδρασε έντονα όταν ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα με τις ψήφους των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος.

«Υπάρχουν βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων, αλλά και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι, συμπλέοντας με την πλειοψηφική τάση της κοινωνίας, θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά διστάζουν φοβούμενοι ότι θα εκτεθούν χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν τις κάλπες που και οι ίδιοι δεν θέλουν», εκτιμούν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος με τον οποίο το εγχείρημα της επίτευξης προεδρικής πλειοψηφίας θα αποκτήσει νέα δυναμική. Οι γιορτές των Χριστουγέννων που μεσολάβησαν έδωσαν αρκετές αφορμές να συνοδευτεί η ανταλλαγή ευχών με ζυμώσεις και βολιδοσκόπηση των διαθέσεων που κυριαρχούν μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές σε αυτή τη συγκυρία.


Η βεβαιότητα της αντιπολίτευσης

Ταυτόχρονα, με στόχο να διαλυθούν οι δισταγμοί μιας κρίσιμης μάζας βουλευτών, θα επιδιωχτεί να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το μήνυμα ότι, παρά την προεκλογική προετοιμασία που έχουν ξεκινήσει τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, «η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης ταυτίζεται με το συμφέρον της χώρας, που είναι να καρποφορήσει η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου». Από την άλλη, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπουν απόλυτη βεβαιότητα ότι «δεν πρόκειται να ευοδωθεί η κυβερνητική προσπάθεια» έχοντας δεδομένο ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Θεωρούν ότι η κίνηση της Κουμουνδούρου να «κλειδώσει» τη συνεργασία με τον κ. Φώτη Κουβέλη έχει απενεργοποιήσει τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία ακόμη και αν παρουσιάσει οριακές διαρροές της τελευταίας στιγμής, αυτές δεν θα είναι αρκετές για να ανατρέψουν το τοπίο. Εκτιμούν επίσης ότι η υπόθεση Χαϊκάλη μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες διαρροών από το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, το οποίο η ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ. υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως στεγανοποιημένο».

Ποιος θα αλλάξει στάση πρώτος


Πεποίθηση έμπειρων κοινοβουλευτικών είναι ότι, παρά τα προγνωστικά, η αυριανή ψηφοφορία θα έχει έντονο το στοιχείο του θρίλερ, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η ονομαστική κλήση και να προχωρήσει η ανάγνωση του καταλόγου με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας που θα κληθούν να ψηφίσουν. «Αν από την αρχή του ονομαστικού καταλόγου υπάρξουν βουλευτές που θα αλλάξουν στάση και από το “παρών” οδηγηθούν στο “Σταύρος Δήμας”, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί προοπτική εκλογής Προέδρου, τέτοια που να παρασύρει και άλλους βουλευτές οι οποίοι αμφιταλαντεύονται», υποστηρίζουν.

Δεν αποκλείουν, μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση να χρειαστεί η επανάληψη του καταλόγου, καθώς ίσως ορισμένοι προτιμήσουν κατά την πρώτη ανάγνωση να είναι εκτός αιθούσης και να ψηφίσουν αφού σταθμίσουν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, «αν στα πρώτα λεπτά της ψηφοφορίας και αφού ψηφίσουν όσοι εκλέγονται στις περιφέρειες Α’ και Β’ Αθηνών, που βρίσκονται στην αρχή του καταλόγου, δεν υπάρξουν μετακινήσεις, τότε όλα θα έχουν κριθεί υπέρ των εκλογών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Εφόσον δεν υπάρχουν απουσίες -σκόπιμες ή μη- κατά την αρχική ανάγνωση του καταλόγου και επιμείνει στο «παρών» η κυρία Ελενα Κουντουρά των ΑΝ.ΕΛ., που θα ψηφίσει πρώτη από όσους αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα, η έκβαση της μάχης θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα όταν αμέσως μετά θα κληθούν να ανακοινώσουν την ψήφο τους, κατά σειρά, οι ανεξάρτητοι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.


11+1 βουλευτές κρίνουν τις τύχες μας

Η αριθμητική της τελευταίας ψηφοφορίας και τα σενάρια των μετακινήσεων από τρεις δεξαμενές για να συμπληρωθούν οι «180»

«Ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η παρτίδα στον τελευταίο γύρο της προεδρικής εκλογής είναι να κάνουμε το “καρέ του τρία”», έλεγε τις προηγούμενες ημέρες βουλευτής που συντάσσεται με την πλειοψηφία και αρέσκεται στους χαρτοπαικτικούς όρους.

Κατά τους υπολογισμούς του είναι πιθανή η μετακίνηση τριών βουλευτών από τους ανεξάρτητους, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά, όπως εξηγούσε στους συνομιλητές του, «και πάλι θα μας λείπουν τρεις». Εξέφραζε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι, αν επιτευχθεί ο αρχικός στόχος, «θα βρεθούν και οι άλλοι τρεις που χρειάζονται για τη δωδεκάδα».

Η πλέον κρίσιμη από τις τρεις δεξαμενές που μπορεί να δώσουν την επιζητούμενη πλειοψηφία των 180 παραμένει εκείνη των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι μετά και την αποχώρηση την περασμένη Τρίτη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. της κυρίας Νίκης Φούντα αριθμούν πλέον τους 25 βουλευτές.

Από αυτούς στη δεύτερη ψηφοφορία την υποψηφιότητα του κ. Δήμα στήριξαν δεκατρείς, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στην τρίτη. Η κυβέρνηση δεν προσδοκά ότι μπορεί να δώσουν θετική ψήφο οι έξι (δηλαδή οι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή) που έχουν κλείσει ή βρίσκονται κοντά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ευελπιστεί, όμως, ότι μπορεί να συμβεί το αντίθετο με τους υπόλοιπους, και ειδικότερα με τους: Νίκη Φούντα, Βασίλη Καπερνάρο, Μίμη Ανδρουλάκη, Πέτρο Τατσόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Πάρι Μουτσινά.

Δοκιμάζονται τα «στεγανά» ΑΝ.ΕΛ. - ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση, η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών δεν αρκεί και άρα θα πρέπει να βρεθούν βουλευτές από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ. για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. διανύει τα τελευταία βήματα πριν από την ουσιαστική διάλυσή της και οι περισσότεροι από τους εννιά εναπομείναντες βουλευτές δεν ξέρουν «τι τέξεται η επιούσα». Βλέπουν ότι ο πρόεδρός τους Φώτης Κουβέλης έχει δώσει τα χέρια με τον κ. Αλέξη Τσίπρα για εκλογική συνεργασία, γνωρίζουν όμως ότι δεν χωρούν όλοι σε αυτή.

Αν, λοιπόν, υπάρξουν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου, τότε αυτές θα μπορούσε να είναι από τους Νίκο Τσούκαλη και Θωμά Ψύρρα, οι οποίοι μαζί με την κυρία Φούντα υπέγραφαν την επιστολή των «8». Ορισμένοι δε εκτιμούν ότι, εάν η εκλογή φτάσει σε οριακό σημείο, τότε δεν αποκλείεται να δώσουν θετική ψήφο και οι κύριοι Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Κυρίτσης. Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, καθώς η πρόσφατη υπόθεση Χαϊκάλη φαίνεται να ενίσχυσε τη συνοχή στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. που έως τότε έδειχνε να βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση. Ερωτήματα, ωστόσο, δημιουργεί η στάση του κ. Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον κ. Δήμα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τροπή της υπόθεσης.

Απορίες, επίσης, δημιούργησε και η απουσία της κυρίας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά από τη δεύτερη ψηφοφορία, αν και με επιστολή της σημείωνε ότι αν ήταν παρούσα θα καταψήφιζε. Εμπειροι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι, εάν οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν προοπτική εισόδου στη Βουλή, τότε η βουλευτής Σερρών και αντιπρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει στο κόμμα του κ. Καμμένου. Εάν όχι, τότε δεν αποκλείεται να επιχειρήσει επιστροφή στον φυσικό πολιτικό της χώρο που είναι η Ν.Δ. Το ίδιο, όπως προσθέτουν, ισχύει και για την κυρία Ελενα Κουντουρά, η οποία επίσης, αν και πολλά έχουν ακουστεί για επαφές της με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει αποκλείσει τη μεταστροφή της.

Αλλοι, τέλος, δεν αποκλείουν μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής από τον κ. Γιάννη Δημαρά, ο οποίος, μαζί με τον εκλεγέντα στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, συνεργάζεται με τους ΑΝ.ΕΛ., εκπροσωπώντας το «Αρμα Πολιτών» που αποτελεί χωριστό πολιτικό σχηματισμό.


Οι έξι βουλευτές-κλειδια που μπορούν να ενισχύσουν τη δυναμική της εκλογής του Σταύρου Δήμα

Νίκη Φούντα
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αν και υπέγραφε την επιστολή των «8», τα αιτήματα της οποίας ικανοποίησε ο πρωθυπουργός, επιμένει στο «παρών» σεβόμενη την απόφαση της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος. Με την ανεξαρτητοποίησή της, όμως, και υπό την ενδεχόμενη συνεργασία της με το Ποτάμι δεν αποκλείεται να μεταπηδήσει στο «ναι».

Βασίλης Καπερνάρος
Με ποιες προϋποθέσεις ψηφίζει Δήμα

Ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. βουλευτής έχει εξηγήσει ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται μετά από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους του. Στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ψήφισε «παρών». Το γενικευμένο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας καθώς και τα δημοσκοπικά ευρήματα ενδεχομένως να τον οδηγήσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.

Μίμης Ανδρουλάκης
Τα τρία «όχι» και ο ρόλος μπαλαντέρ

Προερχόμενος από την Αριστερά και εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής είχε κάνει γνωστό ότι θα απαντήσει με τρία «όχι». Ωστόσο, αν η εκλογή Προέδρου κρίνεται από τη δική του ψήφο, δεν αποκλείεται να ψηφίσει τον κ. Δήμα. Από την άλλη πλευρά ορισμένοι ερμηνεύουν ως επιθυμία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το πρόσφατο σχόλιό του για την επανεμφάνιση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και τις πληροφορίες για δημιουργία κόμματος: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον θρύλο και την παράδοση του ονόματος Παπανδρέου».Προερχόμενος από την Αριστερά και εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής είχε κάνει γνωστό ότι θα απαντήσει με τρία «όχι». Ωστόσο, αν η εκλογή Προέδρου κρίνεται από τη δική του ψήφο, δεν αποκλείεται να ψηφίσει τον κ. Δήμα. Από την άλλη πλευρά ορισμένοι ερμηνεύουν ως επιθυμία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το πρόσφατο σχόλιό του για την επανεμφάνιση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και τις πληροφορίες για δημιουργία κόμματος: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον θρύλο και την παράδοση του ονόματος Παπανδρέου».

Πέτρος Τατσόπουλος
«Ναι» αν η εκλογή κριθεί από τη δική του ψήφο

Αν και δηλώνει ότι πρέπει να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές και έχει συμφωνήσει με το Ποτάμι που υποστηρίζει την ανάγκη εκλογής Προέδρου, επιμένει ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εξελέγη στη Βουλή. Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι, αν η εκλογή κρίνεται από τη δική του ψήφο, τότε θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα.

Βύρων Πολύδωρας
180ός αν βρεθούν οι υπόλοιποι 179

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής με διαδοχικά του άρθρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει και στην τρίτη ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενος, κατά ορισμένους, επειδή τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία μαζί του από το Μαξίμου. Ο ίδιος είχε, πάντως, πει παλαιότερα ότι θα γίνει ο 180ός, αν στο μεταξύ βρεθούν οι 179.

Πάρις Μουτσινάς
Αμφιταλαντευόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή

Ο βουλευτής που εξελέγη στη Μαγνησία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και στο παρελθόν αποτελούσε δίδυμο με τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κινείται πλέον μόνος. Υπήρξε ένας από τους πρώτους θιασώτες του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικού σκοπού, άποψη που ενστερνίζονταν και οι συνάδελφοί του Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος. Οι δύο τελευταίοι στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία. Μένει να φανεί αν θα τους ακολουθήσει και ο ίδιος στην τρίτη ή θα προτιμήσει τις εκλογές που δηλώνει ότι δεν θέλει.
Bookmark and Share