Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δανειστές που έχουν τις δικές τους εσωτερικές διαφωνίες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Αν ξένοι παρατηρητές έχουν δίκιο, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα
αλλά η ελληνική πλευρά ...πρέπει να κάνει κάτι ακόμη.
Οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα κατά το τετ α τετ στο Παρίσι είχαν... ενίοτε συγκρουσιακό χαρακτήρα σύμφωνα με άτομο που ήταν παρόν.
Ούτε όμως τα «χνώτα» των ανθρώπων της Κομισιόν και των στελεχών του ΔΝΤ ταίριαζαν σύμφωνα με το ίδιο.
Για την ακρίβεια δεν ταίριαζαν σε διάφορα σημεία-θέματα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν και το ΔΝΤ διαφωνούν σε θέματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος.
Το ίδιο είχε συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά πάντοτε στο τέλος τα έβρισκαν.
Τι θα συμβεί αυτή την φορά;
Ξένοι «βετεράνοι»-παρατηρητές των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας από το 2010 μέχρι σήμερα εκτιμούν ότι η δημοσιοποιηθείσα πρόταση της κυβέρνησης που απεστάλη στους δανειστές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετά ικανοποιητική.
Όμως, δείχνει στα μάτια των δανειστών ότι η ελληνική πλευρά «ιδρώνει» αντιλαμβανόμενη πως η εναλλακτική της μη συμφωνίας είναι χειρότερη.
Θα μπορούσαν λοιπόν να την αφήσουν να «ιδρώσει» περισσότερο αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Σύμφωνα με την συλλογιστική τους, η Κομισιόν θέλει να κλείσει το θέμα μέσα στο Δεκέμβριο για να αποφύγει μεγαλύτερες νομικές περιπλοκές με εθνικά κοινοβούλια κ.τ.λ. στο μέλλον.
Όμως, το ΔΝΤ δεν έχει την ίδια ατζέντα και δεν βιάζεται τόσο πολύ.
Επομένως, Κομισιόν και ΔΝΤ θα πρέπει να τα βρούν μεταξύ τους, γεγονός που ίσως διευκολύνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Επομένως, το δίλημμα των δανειστών με βάση το σκεπτικό των ξένων παρατηρητών είναι το εξής:
Να έλθει η τρόικα στην Αθήνα και να ζητήσει κάτι ακόμη ή να περιμένει έξω μέχρις ότου πάρει το κάτι παραπάνω και μετά να αφιχθεί;
Αν οι ξένοι παρατηρητές έχουν δίκιο, τίθεται ένα ακόμη ερώτημα.
Τι θα μπορούσε να είναι η επιπλέον παραχώρηση της Αθήνας που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, π.χ. με επίκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις σε ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου;
Είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος.
Όμως, δεν μπορεί να είναι λογικά νέοι φόροι και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις όπως δήλωσε ο επικεφαλής ελεγκτής του ΔΝΤ σε συνέδριο στις ΗΠΑ και έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Η επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποπληρωμής χρεών μέχρι 100 δόσεις θα μπορούσε να είναι ένα απ' αυτά.
Ικανοποιεί βασικό αίτημα της τρόικας και μειώνει το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών ενώ αποφεύγονται νέοι φόροι και περικοπές.
Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τις απόψεις των ξένων παρατηρητών γιατί έχουν ενδιαφέρον και διαφέρουν από εκείνες που ακούμε ή διαβάζουμε συχνά.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστές. Μπορεί να είναι λανθασμένες.
Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια.
Αν έχουν δίκιο, η τρόικα θα επιστρέψει αλλά θα ζητήσει το βήμα παραπάνω.
Dr. Money