- Την άποψη ότι όσο γρήγορα επέλθει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο εκφράζει η Bank of America Merrill Lynch (BofA) σε ανάλυση της για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με τίτλο "Η Ελλάδα τον επόμενο μήνα και το έτος που έρχεται" (Greece in the month and the year ahead).
Μάλιστα σπεύδει να τονίσει ότι το ιδανικό σενάριο για τη...χώρα μας το 2015 απαιτεί μία συμφωνία με την τρόικα και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων - "κλειδιών". Από εκεί και έπειτα τα πράγματα περιπλέκονται, σύμφωνα με την επενδυτική, και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει ως το καλοκαίρι να συμφωνήσει με μία "άκαμπτη" στις θέσεις της τρόικα ειδάλλως θα έρθουν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία. Κάτι που σημαίνει, όπως γράφει η επενδυτική, στην περίπτωση που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης (συνασπισμού κατά πάσα πιθανότητα) να πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών (με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης του εκ των έσω) ειδάλλως η ελληνική οικονομία θα ξαναβυθιστεί στην κρίση.
Κάπως έτσι η BofA προχωρά στην κατάρτιση των τριών βασικών σεναρίων της για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι τώρα.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο προβλέπει πολιτική παράλυση της χώρας έπειτα από πρόωρες εκλογές και/ή αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τη BofA θα έχει πολύ αρνητικές αντιδράσεις της αγοράς στην Ελλάδα. Η μετάδοση της αναταραχής στην στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη, ιδίως καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίζει την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.
Τα ρίσκα ως προς ένα τέτοιο σενάριο είναι:
-Η αδυναμία σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγώντας σε νέες, επαναληπτικές εκλογές το Μάρτιο. Αν και η τρόικα πιθανόν να παρατείνει σε αυτή την περίπτωση και πάλι τεχνικά το τρέχον πρόγραμμα, η αρνητική αντίδραση της αγοράς και η αβεβαιότητα θα επιβλαβής για την πραγματική οικονομία της Ελλάδος.
-Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα. Ακόμα και εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές μία συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ιδίως καθώς θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν αυστηρές συνθήκες για τη νέα πιστωτική γραμμή. Ωστόσο θα περιμέναμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολευθεί περισσότερο ώστε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της τρόικας και μετά να πείσει την εκλογική του βάση για να υποστηρίξουν μία τέτοια συμφωνία. Εκτός και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήξει τους πάντες με διαπραγματευτικές ικανότητες της ομάδας του μία τέτοια στροφή 180 μοιρών θα αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την BofA στην περίπτωση που η τρόικα κόψει τη χρηματοδότηση και εφόσον δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, όπως λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατηρηθεί ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, τότε θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 28,9 δισ ευρώ και 41,5 δισ ευρώ!
Ειδικότερα η Ελλάδα θα πρέπει να βρεις 8,9 δισ ευρώ στην περίπτωση που κοπεί η χρηματοδότηση απ' το ΔΝΤ. Επιπλέον θα χρειαστεί να βρει για τα επόμενα δύο χρόνια 14,5 δισ ευρώ εάν δεν καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με αυτά που έχει θέσει ως στόχο το σημερινό πρόγραμμα προσαρμογής και άλλα 5,5 δισ ευρώ εάν δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Κάτι που ανεβάζει το "λογαριασμό" στα 28,9 δισ ευρώ. Στην περίπτωση όμως που το ΔΝΤ τελικά έχει δίκαιο για χρηματοδοτικό κενό στο τρέχον πρόγραμμα που φθάνει τα 12,6 δισ ευρώ τότε αυτομάτως το συνολικό ποσό θα φθάσει τα 41,5 δισ ευρώ. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν απ' τη δημοσιονομική πολιτική και το ΑΕΠ.