Αυτά είναι τα μετεκλογικά σενάρια της JP Morgan για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα μετεκλογικά σενάρια της JP Morgan για την Ελλάδα

 

Τι προβλέπει ο διεθνής οίκος για 
  • τις εκλογές, 
  • τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και 
  • τις αντιδράσεις των αγορών



Σειρά νέων ρίσκων φέρνει για την Ελλάδα η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας λέει η JP Morgan και υπολογίζει τα πιθανά αποτελέσματα από..εδώ και στο εξής, αλλά και τις αντιδράσεις της αγοράς.

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου φέρνει πρόωρες εθνικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο σενάριο που θέλει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να κερδίζει ή να δημιουργείται αντίστοιχη κυβέρνηση συνασπισμού, οι πιθανότητες που δίνει η JP Morgan είναι μικρότερες του 50%.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τη JP Morgan, η αντίδραση της αγοράς θα είναι πολύ θετική, καθώς θα μειωθούν δραματικά οι πολιτικοί κίνδυνοι. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα εξέλθει του προγράμματος διάσωσης λαμβάνοντας την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Στο σενάριο που είναι και το πλέον πιθανό για τον ξένο οίκο (με πιθανότητες πάνω από 50%), θα κερδίσει τις εκλογές το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εαν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται δύο υπο-σενάρια.

Στο πρώτο, που μάλιστα οι αναλυτές δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, θα επιτευχθεί συμφωνία με τον επίσημο τομέα, μετά όμως από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η αντίδραση της αγοράς θα είναι αρνητική μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Η αντίδραση των αγορών μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τους όρους.

Στο εναλλακτικό σενάριο, οι διαπραγματεύσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα ενισχυθούν οι φόβοι ρευστότητας. Οι πιθανότητες για το σενάριο αυτό είναι όμως χαμηλές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ στην περίπτωση αυτή προκύπτουν εκ νέου δύο υπο-σενάρια.

Κατά το πρώτο - και με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο- θα γίνει αναδιάρθωση μόνο στα χρέη του επίσημου τομέα. Οι πιθανότητες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αλλά σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση της αγοράς θα είναι αρχικά θετική, ενώ μεσοπρόθεσμα θα προκύψουν διάφορα ερωτήματα.

Στο δεύτερο υπο-σενάριο, θα γίνει αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους προκαλώντας ενδεχομένως το Grexit (εδώ οι αναλυτές βάζουν ερωτηματικό). Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ενώ όπως λέει ο διεθνής οίκος, θα πρέπει να δημιουργηθούν τείχη προστασίας για να μη μεταδοθεί η κρίση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Bookmark and Share