Economist: Ακόμα και αν η πιο ασφαλής λύση είναι το Grexit εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Economist: Ακόμα και αν η πιο ασφαλής λύση είναι το Grexit εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο


  • Για 14 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που τώρα η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι.
Όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι παραμένουν δικαιολογημένα εξοργισμένοι μετά την συρρίκνωση 20% του ΑΕΠ της χώρας από το 2010 και το ποσοστό ανεργίας στο 26%, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist.


Η δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες συνεχώς μειώνεται,... πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην πάρει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή, είναι όμως πιθανό να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οπότε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Και σ' αυτές τις εκλογές, όπως σημειώνει ο Economist, το κόλπο της κα Μέρκελ το 2012, να ζητήσει από τους Έλληνες να ψηφίσουν ξανά μία πιο λογική κυβέρνηση, δεν θα πιάσει.

Σύμφωνα με τον Economsit οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν στην καλύτερη περίπτωση, την αβεβαιότητα και την αντίφαση και στη χειρότερη τον απερίσκεπτο λαϊκισμό. Από τη μία πλευρά ο κ Τσίπρας έχει ανακαλέσει την αντίθεσή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και έχει μετριάσει τις εξωφρενικές υποσχέσεις του αλλά από την άλλη ακόμα πιστεύει ότι
μπορεί να μην τηρήσει τους όρους που τέθηκαν στην Ελλάδα για τις δύο διασώσεις της (τα μνημόνια).

Το αποτέλεσμα είναι Ελλάδα και Ευρώπη να παίζουν το παιχνίδι του "κοτόπουλου", ποιος δηλαδή θα υποχωρήσει πρώτος, ένα παιχνίδι που όπως τονίζει ο Economsit «και οι δύο δεν αντέχουν». Ακόμα και αν η πιο ασφαλής λύση είναι το Grexit εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και απρόβλεπτο, τονίζει ο Εconomist, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια «ανησυχητική ηχώ» από κρίση της Lehman το Σεπτέμβριο του 2008.

Τότε, το 2008, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ήταν αρκετά ισχυρό για να ανταπεξέλθει στην χρεοκοπία μίας επενδυτικής τράπεζας. Τώρα οι επενδυτές ελπίζουν (και τοποθετούν τα χρήματά τους) σε χώρες όπως η Γαλλία, που μαστίζεται από την ανεργία και η δημοτικότητα το προέδρου της βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και την Ιταλία της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί, σε σταθερές τιμές, για πρώτη φορά από το 2000, ενώ η Ελλάδα έχει υψηλότερο ΑΕΠ από το 1999.

Οι πρόωρες ελληνικές εκλογές, έδειξαν ότι οι πίστη των Ευρωπαίων ηγετών ότι το 2015 θα άφηνε πίσω την κρίση του ευρώ, ήταν προσωρινή.

Η δημοτικότητα των αριστερών και δεξιών κομμάτων που είναι ενάντια στο ευρώ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες. Ο ηγέτης των Podemos στην Ισπανία, του κόμματος που προηγείται δημοσκοπικά, καλωσόρισε την επιτυχία του κ. Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές (μέσω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), σημειώνει ο Economist.

Tι ειρωνεία... όταν μία χώρα αρχίσει να ανακάμπτει είναι τότε που η λαϊκή δυσαρέσκεια συχνά ξεχειλίζει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο και την Αθήνα .
Bookmark and Share