- Η ΕΚΤ προειδοποιεί την Αθήνα με αυστηρά μέτρα περιορισμού της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και δη στο Δημόσιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.
Σύμφωνα με... την Καθημερινή ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ προσανατολίζεται να ζητήσει (στην ουσία να επιβάλει ως επόπτης) από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους, εάν σήμερα δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup για την παράταση του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους έντοκα αξίας 15 δισ. ευρώ και ο SSM την Τρίτη απέρριψε αίτημα της Αθήνας να αυξήσει το όριο κατά 5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, εξετάζει να ζητήσει να μειωθεί το όριο κάτω από τα 15 δισ. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει ρευστότητα για να χρηματοδοτεί το Δημόσιο. Ο ELA είναι για την ιδιωτική οικονομία. Επίσης, η ΕΚΤ οφείλει να διαχειρίζεται τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών», λένε παράγοντες που είναι γνώστες των σχεδίων της Φρανκφούρτης.
«Η στάση της ΕΚΤ θα συναρτηθεί με το αποτέλεσμα του αυριανού (σ.σ. σημερινού) Eurogroup», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη
Εάν η ΕΚΤ τελικά λάβει μια τέτοια απόφαση, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπο με στάση πληρωμών, καθώς είναι εκτός αγορών. Η μόνη εναλλακτική είναι η συμφωνία με τους εταίρους και η καταβολή δόσεων από το πρόγραμμα.
Την απόλυτη ανάγκη να υπάρξει σήμερα συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων υπογραμμίζουν με έμφαση επιτελικά στελέχη τραπεζών την ώρα που η μείωση των καταθέσεων συνεχίζεται με ένταση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, από τις αρχές της εβδομάδας η μείωση των καταθέσεων ξεπερνά αισθητά τα 2 δισ. ευρώ, και αναγνωρίζουν ότι αν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί, τότε δίχως τη δυναμική βοήθεια της ΕΚΤ οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο. Ομως η ΕΚΤ φαίνεται απρόθυμη να παρέχει άπλετη στήριξη δίχως συμφωνία. Προχθές κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA, ενέκρινε μικρή μόνο αύξηση του ορίου (κατά 3,3 δισ.), η οποία καλύπτει οριακά τις ανάγκες ρευστότητας για διάστημα λίγων μόνο ημερών.