- Οι πρώτες αντιδράσεις μοιάζουν με ...σκωτσέζικο ντους.
Κλιμακώνεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς -και ενώ ο χρόνος τελειώνει- η Αθήνα... κατέθεσε αίτημα για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Η κυβέρνηση αναφέρει, ότι πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, και πως στόχος είναι η συμφωνία-γέφυρα, ενώ δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία και αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Οι πρώτες αντιδράσεις μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι το ελληνικό αίτημα «ανοίγει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement".
Την ίδια ώρα, η Γερμανία απορρίπτει το ελληνικό αίτημα. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup», πρόσθεσε.
Το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή στις 16:00.
Διαβάστε: Η επιστολή Βαρουφάκη προς τον Ντάισελμπλουμ
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω πηγών, επισημαίνει:
1. Η κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
"Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας".
2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.
3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία-γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.
Ταυτόχρονα, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019.
Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο είναι συμφωνημένο κατά 95%.
Το Reuters τονίζει πως το αίτημα αναφέρει ότι σκοπός της εξάμηνης παράτασης είναι η συμφωνία για επίτευξη «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και ότι η Αθήνα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές.
Η Ελλάδα υποσχέθηκε επίσης να σεβασθεί όλο το χρέος της και να μη λάβει μονομερή μέτρα που θα υπονόμευαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Την εποπτεία αναλαμβάνουν οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν το πρόγραμμα στήριξης- η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το αίτημα εξετάζεται
Η εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Το ελληνικό αίτημα εξετάζεται στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, με στόχο να κρίνουν τα κράτη-μέλη κατά πόσον είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα «λιγότερο ικανοποιητικά» σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αποτελεί βάση, για να υποβληθεί στα κοινοβούλια τους.