S&P: Ενδεχόμενο Grexit θα είχε μικρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

S&P: Ενδεχόμενο Grexit θα είχε μικρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη


  • Δεν τρομάζει κανέναν πλέον η απειλή της ελληνικής εξόδου απ΄το ευρώ ...κι αυτό θα κάνουν καλά να το αντιληφθούν στην ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελεί το νο1 επιχείρημα της αμφιλεγόμενης "διαπραγματευτικής τακτικής" που έχει επιλέξει.


Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους επίσημους και προς τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά θα είχε... περιορισμένες επιπτώσεις στην ευρωζώνη, ανέφερε η Standard & Poor's την Πέμπτη, άποψη πάντως που δεν συμμερίζονται καθόλου άλλοι διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές.

«Εκτιμούμε ότι ένα Grexit δεν θα οδηγούσε σε τέτοιας έκτασης άμεση μετάδοση που θα οδηγούσε άλλες χώρες εκτός του ευρώ, κυρίως διότι η αρχιτεκτονική διάσωσης της ευρωζώνης είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τον τελευταίο φόβο ενός Grexit το 2012», ανέφερε ο αναλυτής του οίκου Μόριτς Κρέμερ, όπως επισημαίνει το Reuters.

Από το 2012, δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες της ευρωζώνης που θα βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών μετά από ένα Grexit.

Το οικονομικό βάρος μιας εξόδου για τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης θα ήταν μέτριο και θα απορροφούνταν σε διάστημα δεκαετιών, πρόσθεσε ο Κρέμερ.

Στις αρχές του μήνα, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε «B-», επικαλούμενη πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, νωρίτερα αυτό το μήνα και η Moody's έθεσε το αξιόχρεο της χώρας σε «Caa1» υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενη τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους.

Η Fitch, που αξιολογεί την Ελλάδα με Β, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους δημιουργεί αβεβαιότητα που διευρύνει την οικονομική ζημιά που προκαλεί στη χώρα η υποχώρηση της εμπιστοσύνης.
Bookmark and Share