H Eλλάδα πρωτοσέλιδο ...παντού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

H Eλλάδα πρωτοσέλιδο ...παντού

 
  • Tagespiegel: Ο..."τσιφούτης" Σόιμπλε ως άλλος Δίας κατακεραυνώνει την Ελλάδα
  • Le Figaro:Το Grexit θα κόστιζε 1.000 ευρώ σε κάθε Γάλλο
  • Liberation: Συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας
  • Bloomberg: Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία
  • CNBC: Οι διαχειριστές των hedge funds έχουν βγει για... ψώνια από το παζάρι της Ελλάδας


 "Η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας», γράφει το σημερινό άρθρο του βρετανικού Guardian στο οποίο αναφέρεται πως ουσιαστικά ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το...πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες». Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με τα αιτήματά της, όπως παρουσιάζονται στο κείμενο, να φαίνονται λογικά. Ο "Guardian" υποστηρίζει ακόμη πως «μια διαφορετική τακτική ως προς το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί εδώ και καιρό. Όμως η απάντηση της Γερμανίας ήταν απλή: Μείνετε στο υπάρχον πρόγραμμα ότι και να θέλουν οι ψηφοφόροι». Η βρετανική εφημερίδα εμψυχώνει επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον συμβουλεύει όχι απλά να μην κάνει πίσω αλλά και να σκληρύνει την στάση του. "Θα πρέπει να αρνηθεί τις διακοσμητικές υποχωρήσεις που θα του δοθούν και να πει πως η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Πολιτικά δεν είναι και μεγάλο ρίσκο. Εάν όμως δεχθεί μία Καρχηδονιακή ειρήνη τότε είναι τελειωμένος».



Το άρθρο συνοδεύεται από τη γνωστή γελοιογραφία στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τη σφεντόνα του και βάζει στόχο την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που εμφανίζεται ως Κύκλωπας. Ο Guardian, αναφερόμενος στη χθεσινή απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Βερολίνο, δείχνει τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους Γερμανούς. Στο επίμαχο δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας παίρνει ρεβάνς για λογαριασμό του ελληνικού λαού.


Le Figaro
Αποτιμώντας το κόστος ανά ευρωπαική χώρα που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η γαλλική συντηρητική εφημερίδα αναφέρεται στα χρήματα που θα έβγαζαν από την τσέπη τους οι Γάλλοι πολίτες. "Μία έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε χίλια ευρώ σε κάθε Γάλλο πολίτη. Η Γερμανία όμως θα ήταν η χώρα που επιβαρυνόταν περισσότερο”.


Liberation
Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» σήμερα στο Eurogroup.


Tagespiegel
«Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι». Το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Tagespiegel προκαλεί αίσθηση σήμερα για το "Nein" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα. Ως άλλος Δίας πάνω σε ένα βουνό από ευρώ που θέλει να διαφυλάξει ο υπ. Οικονομικών κατακεραυνώνει όσους προσπαθούν να ανέβουν στο βουνό...

Le Monde
Βρυξέλλες και Βερολίνο εμφανίζονται διχάζονται απέναντι στην ελληνική πρόταση.


Bloomberg
Το αμερικανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι, με την παρούσα πολιτική λιτότητας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική . Σε άλλο δημοσίευμά του, υπό τον τίτλο:«Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία», το πρακτορείο αναλύει τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου. «Η Ελλάδα φαίνεται να... σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης - κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες - όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως το Βερολίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα προσπαθεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα ζητώντας παράταση για ένα από τα νομικά έγγραφα που το πλαισιώνουν, αντί για ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θα συμφωνήσει με την Ελλάδα αλλά θα αναγκάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναιρέσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές του.

CNBC
«Πώς μπορεί να βγείτε κερδισμένοι από την ελληνική κρίση και να γίνετε εκατομμυριούχοι», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφερόμενο στους διαχειριστές των hedge funds, οι οποίοι εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα, άδραξαν την ευκαιρία κι έχουν βγει και πάλι έξω για... ψώνια.

«Για κάποιους μπορεί να είναι τραγωδία για άλλους όμως μπορεί να είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για κέρδος. H άλλη όψη της ελληνικής κρίσης δεν είναι η τραγωδία, αλλά η ευκαιρία για κάποιους ευφυείς ή ριψοκίνδυνους επενδυτές που αναζητούν τις ευκαιρίες ανά τον κόσμο -κάπου εκεί στο χάρτη έχουν εντοπίσει και την Ελλάδα. Έπειτα από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας», υποστηρίζει το άρθρο, «η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια ανανεωμένη μεταβλητότητα στις τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται το υπάρχον πρόγραμμα, το πακέτο διάσωσης, τη ρύθμιση του χρέους, ενώ στο βάθος υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός Grexit, που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Εν μέσω αυτής της αναταραχής, οι διαχειριστές των hedge funds έχουν βγει και πάλι έξω για... ψώνια από το παζάρι της Ελλάδας. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα τους έχει κρατήσει μακριά από επιθετικές επενδύσεις».

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μικρή ομάδα από hedge funds που στοιχηματίζουν υπέρ της ελληνικής ανάκαμψης. Πρόκειται για τα Third Point, York Capital Management, Alden Global Capital και Greylock Capital Management και Eaglevale Partners.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν η κρίση θα επιλυθεί», λέει στο CNBC ο Ντιέγκο Φέρο, συνεπικεφαλής της Greylock, για να συμπληρώσει: «Αλλά, αν νομίζει κανείς ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, τότε δύο τινά συμβαίνουν: Είτε η Ελλάδα είναι πολύ φθηνή, είτε οι χώρες της περιφέρειας είναι πολύ ακριβές».

H Greylock έχει ποντάρει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και σε τραπεζικές μετοχές όπως της Alpha Bank, σύμφωνα με τον Φέρο. Από την άλλη, η York βλέπει τη νέα μεταβλητότητα ως σημείο εισόδου, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά την επενδυτική στρατηγική του fund. Η εταιρεία του Τζέιμς Ντίναν μείωσε την έκθεσή της σε ελληνικούς τίτλους το προηγούμενο έτος, αλλά επανήλθε κατά την πρόσφατη αστάθεια, καθώς θεώρησε ότι υπάρχουν υπερβολικά χαμηλές αποτιμήσεις. Η York κατέχει τόσο ομόλογα όσο και τραπεζικές μετοχές, ποντάροντας ότι στο άμεσο μέλλον θα κερδίσουν σε αξία.Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν πολλοί επιφανείς επενδυτές που περιμένουν να δουν τι θα συμβεί και αναλόγως να πράξουν.

Ο ιδρυτής της Paulson & Co., Τζον Πόλσον, υποστηρίζει: «Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, αλλά χρειαζόμαστε πολιτική βεβαιότητα. Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η σταθερότητα, εμείς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας». Αυτή τη στιγμή η εταιρεία του Πόλσον κατέχει τραπεζικές μετοχές (Πειραιώς και Alpha).

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ιδιωτικά funds που ποντάρουν σε ελληνικές μετοχές. Κάποια από αυτά είναι τα εξής: Emerging Sovereign Group, Dalton Investments (σε τραπεζικές μετοχές), Pine River Capital Management και Wellington Management Co.Όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα συνολικά δεν ενδείκνυται για μεγάλο «παιχνίδι» από τους επενδυτές.

Ο Άρθουρ Σάλζερ της Northland Wealth Management στο Οντάριο σημειώνει πως λίγοι είναι αυτοί που ποντάρουν αυτή τη στιγμή σε μετοχές και ομόλογα της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Το ίδιο παραδέχεται και ο Έρικ Σίγκελ της Citi Private Bank: «Μόνο λίγοι διαχειριστές έχουν κάνει τοποθέτηση -και αυτή όμως είναι μικρή. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση».

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι επενδύσεις των hedge funds σε ελληνικές μετοχές μειώθηκαν σε 270 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, από 396 εκατομμύρια δολάρια που ήταν στα τέλη Ιουνίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό του ελληνικού χρέους ανήκει πλέον σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.

Κατόπιν τούτου, ο Νταν Λεμπ της Third Point σημειώνει πως η επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα είναι ενεργή: «Πιστεύουμε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές αυτόν τον μήνα, η Ελλάδα θα αρχίσει να βιώνει ακραίες πιέσεις ρευστότητας στις αρχές Μαρτίου». Κατά τον Λεμπ, η Γερμανία, τελικά, θα εργαστεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.Πάντως, υπάρχουν και παραδοσιακοί πελάτες των ελληνικών τίτλων που τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν λόγω της κατάστασης.

Ο Πολ Σίνγκερ της Elliott Management λέει επ' αυτού: «Η Ελλάδα (όπως και το σύνολο της Ευρώπης) πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα από τους σημερινούς ρυθμούς. Η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι τρομακτικές και η ύφεση έφτασε ήδη στον έβδομο χρόνο και συνεχίζεται». Το δίκτυο αναφέρει τέλος και όσους πόνταραν στην Ελλάδα και έχασαν.

Τρανό παράδειγμα η Eaglevale Partners, που ελέγχεται από το σύζυγο της Τσέλσι Κλίντον, τον Μαρκ Μεζίνσκι, ο οποίος είδε την επένδυσή του (15 εκατ. δολάρια) να χάνεται κατά 48% το 2014. Κάποιοι, πάντως, δεν αποθαρρύνονται από τη ζημία. Όπως η Alden Global Capital. Γενικώς, οι επενδυτές θεωρούν πως οι πιθανές επιπτώσεις από ένα Grexit είναι παραφουσκωμένες. Ο Φέρο το πιστεύει, αν και δεν θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. «Σαφώς θα γίνει φθηνότερη αγορά αν φύγει από το ευρώ, αλλά μπορεί να πει κανείς πως θα έρθει το τέλος του κόσμου; Όχι. Οι χώρες δεν εξαφανίζονται».
Bookmark and Share