"Τουλάχιστον 10 χρόνια απαιτούνται για να φθάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας στα προ κρίσης επίπεδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

"Τουλάχιστον 10 χρόνια απαιτούνται για να φθάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας στα προ κρίσης επίπεδα"


  • Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Business Insider, παρά τα χρόνια επαχθούς λιτότητας και πρωτοφανών επιπέδων ανεργίας μέχρι και το 2025 για την Ελλάδα, σχεδόν δύο δεκαετίες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Oι οικονομικές κρίσεις πάντα έχουν βαρύ αντίτιμο για τις κοινωνίες που πλήττουν, όπως... ανεργία, απώλεια εσόδων και κατακερματισμό των προσδοκιών για καλύτερα επίπεδα διαβίωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, στο τέλος οι χώρες αυτές ανακάμπτουν και μπορούν να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, εκτός και αν η χώρα για την οποία αναφερόμαστε είναι η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Business Insider, παρά τα χρόνια επαχθούς λιτότητας και πρωτοφανών επιπέδων ανεργίας μέχρι και το 2025 για την Ελλάδα, σχεδόν δύο δεκαετίες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με το Oxford Economics, στην περίπτωση της Ελλάδας η προσαρμογή αποδείχθηκε πολύ ακριβή.
Βάσει διαρθρωτικών όρων, η δημοσιονομική εξυγίανση τα τέσσερα χρόνια μεταξύ 2010 και 2013 έφθασε περίπου στο 18% του ΑΕΠ, περισσότερο από το αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009.
Ωστόσο, σημειώνεται, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εφαρμόζεται πλημμελώς και δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.
Ως εκ τούτου, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις μας, σημειώνεται, θα απαιτηθούν ακόμη 10 χρόνια πριν το ΑΕΠ επιστρέψει στην κορυφή που είχε καταγράψει πριν από την κρίση.
Το πρόβλημα κατά το Oxford Economics, δεν είναι απλώς η λιτότητα, αλλά επίσης πώς έχει εφαρμοστεί από τις αρχές στην Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός σχεδιασμού του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και του πώς έγιναν οι περικοπές, έχει κοστίσει στη χώρα αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά.
Το άρθρο του Business Insider καταλήγει με τη διαπίστωση ότι λίγες χώρες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουν βιώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία, ακόμη και οι ΗΠΑ με τη Μεγάλη Ύφεση, εκτός από την Ελλάδα.
Bookmark and Share