- Ψάχνουν νέο τρόπο υπολογισμού, αλλά και… 435 εκατ. ευρώ για να μην τα μειώσουν.
Δεν έχει "παγώσει" μόνο η ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την οποία έχει αναστείλει άτυπα η κυβέρνηση, αλλά και τα εφάπαξ που αυτό το ταμείο δίνει. "Θύματα" αυτού του «παγώματος» είναι οι 28.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν... συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και θα πρέπει να περιμένουν μερικούς ακόμα μήνες για να λάβουν όσα δικαιούνται.
Και αυτό γιατί λείπουν ακόμα τουλάχιστον ... 435 εκατ. ευρώ, για να μην μειωθούν τα εφάπαξ των 28.000 δικαιούχων, όπως προβλέπει η κυβερνητική δέσμευση. Λείπει, όμως, πριν από αυτό το ποσό που αγγίζει το μισό δισ. ευρώ και η νομοθεσία εκείνη που θα αναστείλει και τυπικά τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμμματος», αντικαθιστώντας την με ένα άλλο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που δεν θα τα μειώνει (τα εφάπαξ) κάτω από τα 28.500 ευρώ που φτάνουν κατά μέσο όρο σήμερα.
Αντίθετα όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι και την 31η Αυγούστου 2013, εκ των οποίων έχουν μείνει στην «ουρά» για να πάρουν το εφάπαξ τους γύρω στους 2000, θα λάβουν, εκτός απροόπτου, το εφάπαξ τους στο ακέραιο δηλαδή γύρω στα 28.500 ευρώ (κατά μέσο όρο) έως τα μέσα Μαΐου του 2015, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του από το ΤΠΔΥ.
Όσοι, όμως, συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα, θα πρέπει να περιμένουν –αδιευκρίνιστο ακόμα μέχρι πότε ακριβώς- το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ τους. Και αυτό γιατί ο ισχύων τρόπος, δηλαδή εκείνος που υπακούει στην ύπαρξη «μηδενικού ελλείμματος» στο ΤΠΔΥ τελεί υπό άτυπη, ακόμα, αναστολή από το νέο αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη.
Ο Δ. Στρατούλης έχει δεσμευτεί πως θα αναστείλει και τυπικά, δηλαδή με την ψήφιση σχετικού νόμου, την ισχύ της ρήτρας εκείνης που αφορά τα ταμεία πρόνοιας και προβλέπει πως οι παροχές που θα δίνονται κάθε χρόνο θα καθορίζονται από τις εισφορές που θα εισπράττονται τον προηγούμενο, έτσι να υπάρχει «μηδενικό έλλειμμα» (σ.σ. ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος»).
Αν ίσχυε αυτή η ρήτρα, αναφέρουν στελέχη του ΤΠΔΥ στο Capital.gr τα εφάπαξ που θα έδινε το ΤΠΔΥ για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, θα έπρεπε να ήταν κατά τουλάχιστον 30% μικρότερα από εκείνα που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2013.
Για να μη γίνει αυτό, ο Δ. Στρατούλης έχει συστήσει μία ειδική ομάδα εργασίας υπό το γενικό γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά η οποία στόχο έχει να βρει εκείνο τον τρόπο υπολογισμού ο οποίος δεν θα φέρει «καμία μείωση» στα εφάπαξ του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως παραδέχονται από το ΤΠΔΥ, το πρόβλημα δεν είναι ο … τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, αλλά ο τρόπος χρηματοδότησης του. Αυτή στιγμή, το ΤΠΔΥ έχει στα αποθεματικά του 120 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα πάνε για να εξυπηρετήσουν τις 2000 εκκρεμή εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν προ της 31ης Αυγούστου 2013. Μένουν, δηλαδή άλλα μόλις 60 εκατ. ευρώ μαζί και άλλα 305 εκατ. ευρώ τα οποία θα εισπραχθούν, όμως, μέχρι τέλος του 2015 για να ικανοποιήσουν 28.000 εκκρεμή – από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα- εφάπαξ.
Ωστόσο, η ικανοποίηση 28.000 εφάπαξ τα περισσότερα εκ των οποίων εκκρεμούν ήδη πάνω από 1 ½ χρόνο- θα απαιτούσε σχεδόν 800 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, λείπουν από το ΤΠΔΥ 435 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αναμένεται να εισρεύσουν στο σύνολό τους από ασφαλιστικές εισφορές πριν τα μέσα του... 2016, δηλαδή σε πάνω από ένα χρόνο από σήμερα.
Στο μεταξύ, σενάρια τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ διοίκησης του ΤΠΔΥ και Υπ. Εργασίας για μείωση 9% στα εφάπαξ ή για συγχώνευση του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του ΤΠΔΥ δεν φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, να ευδοκιμούν.
Πηγή capital.gr