Φροντιστήρια και ιδιαίτερα κοστίζουν στους γονείς ...730 εκατ. τον χρόνο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Φροντιστήρια και ιδιαίτερα κοστίζουν στους γονείς ...730 εκατ. τον χρόνο!


  • Βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές οικογένειες παραμένει, παρά την οικονομική κρίση, η εξωσχολική υποστήριξη των παιδιών τους.


Είναι ενδεικτικό ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αλλά και για.. ιδιαίτερα μαθήματα φθάνουν τα 730 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ακόμη και γονείς με χαμηλά εισοδήματα (μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως) «κόβουν» από παντού προκειμένου να παράσχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα (σε ποσοστό 54%), ιδιαίτερα (37%) ή και τα δύο είδη εξωσχολικής υποστήριξης (7%).

Ωστόσο, «πληγή» για την οικονομία αποτελεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται κυρίως μέσω των ιδιαίτερων μαθημάτων. Από τα 280 εκατ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για αυτά, τουλάχιστον τα 182 εκατ. ευρώ δεν δηλώνονται και, άρα, δεν φορολογούνται.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) με τη συμμετοχή 500 γονέων, το 30% των μαθητών γυμνασίου (αντιστοιχεί σε 340.000 μαθητές) και το 66% των μαθητών Λυκείου (245.000 μαθητές) λαμβάνουν εξωσχολική υποστήριξη. Από αυτούς, το 54% (αντιστοιχεί σε 183.000 μαθητές) παρακολουθεί φροντιστηριακά μαθήματα, το 36% (122.000 μαθητές) κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ το 9% (31.000 μαθητές) λαμβάνει και τα δύο είδη εξωσχολικής υποστήριξης.
Στο γυμνάσιο, οι περισσότεροι μαθητές καταφεύγουν σε ιδιαίτερα μαθήματα (57% έναντι 35% που πηγαίνει σε φροντιστήριο), ενώ στο Λύκειο η πλειονότητα των μαθητών στρέφεται στα φροντιστήρια (61% έναντι 27% στα ιδιαίτερα).

Υψηλή φοροδιαφυγή
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα μαθήματα μέσης εκπαίδευσης στη χώρα μας αγγίζει τα 280 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με τη φορολογική παραβατικότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή.
Μόλις το 35% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι λαμβάνει αποδείξεις, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο.
Την ίδια ώρα, στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το 7% των γονέων να παραδέχεται ότι δεν κόβει αποδείξεις. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το κόστος της εξωσχολικής υποστήριξης, προκύπτει ότι στα φροντιστήρια τα δίδακτρα ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 1.853 ευρώ στο γυμνάσιο και σε 3.434 ευρώ στο Λύκειο ετησίως.

Στην «αγορά» των ιδιαίτερων μαθημάτων, ωστόσο, υπάρχει μεγάλο εύρος προσφερόμενων ωριαίων αμοιβών από 3,5 μέχρι και 60 ευρώ ανά διδακτική ώρα.

Από τους 122.000 μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ο ένας στους τρεις (περισσότεροι από 40.000) επιλέγει πρόσωπα χωρίς εμπειρία, επαρκείς γνώσεις, τεχνογνωσία και πιστοποίηση των προσόντων τους.
Επίσης, το 22% των μαθητών του Λυκείου που κάνουν μαθήματα στο σπίτι επιλέγουν για δάσκαλο κάποιον συγγενή ή φίλο τους...
Bookmark and Share