- Τις συνέπειες του κλίματος άρνησης πληρωμής υποχρεώσεων -από φόρους, δάνεια, εισφορές ακόμα και απλά τιμολόγια ΔΕΚΟ- που είχε καλλιεργηθεί τόσο έντονα το προηγούμενο διάστημα στην κοινή γνώμη, βιώνουν αυτή τη στιγμή το δημόσιο ταμείο και η κυβέρνηση.
Η επίκληση του «πατριωτικού καθήκοντος» από τον... υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, που μένει μέχρι να καταργηθεί, είναι ενδεικτική της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το οικονομικό επιτελείο και ολόκληρη η κυβέρνηση. Η έλλειψη ρευστότητας έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι προθεσμίες λήγουν, αλλά την ίδια ώρα, εκείνοι που αποφεύγουν -για να μη γράψουμε «αρνούνται»- να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αντί να μειώνονται, αυξάνονται επικίνδυνα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, που αναφέρεται στα παρακάτω ρεπορτάζ και περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση: τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ρυθμίστηκαν χρέη ύψους μόλις 90,3 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους τρεις μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο, κατά μέσο όρο υποβάλλονταν 15.515 αιτήσεις τον μήνα, για να ρυθμιστούν συνολικές οφειλές 965,698 εκατ. ευρώ. Και σημειώστε ότι οι μήνες αυτοί δεν ήταν και από τους... καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.
Στο μεταξύ, η χώρα καλείται να πληρώσει τις οφειλές της, οι οποίες είναι ανελαστικές, δεν επιδέχονται αναβολής και την απειλούν με «ατύχημα», αλλά το ταμείο είναι μείον.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που στο μέτωπο των εσόδων, το πρώτο δίμηνο του 2015 σημειώνεται κανονική κατάρρευση. Είχε προηγηθεί μάλιστα ένα εξίσου κακό 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκαν 13,7 δισ. ευρώ νέες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο Ιανουάριος ξεκίνησε άσχημα, καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κάπως έτσι κινείται και ο Φεβρουάριος.
Ανάλογα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από το μέτωπο των τραπεζών. Εν προκειμένω, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, που ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο και κορυφώνεται με τις ανακοινώσεις για «πάγωμα» των πλειστηριασμών και την προοπτική σύστασης «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών. Το ύψος των νέων προβληματικών δανείων, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, έφτασε στα 500 εκατ. ευρώ.
Τέλος, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το κύμα των απλήρωτων λογαριασμών σε διάφορες ΔΕΚΟ. Τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε και αφορούν τη ΔΕΗ, είναι αποκαλυπτικά. Μόνο τον Ιανουάριο και μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, το ύψος των ανεξόφλητων τιμολογίων αυξήθηκε κατά 38 εκατ. ευρώ. Τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα προηγούμενα, κάνοντας τις υποχρεώσεις «βουνό».
Του κ.Γ.Μαντελα