Οι Σκοπιανοί για τη συνάντηση Πόποσκι-Κοτζιά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι Σκοπιανοί για τη συνάντηση Πόποσκι-Κοτζιά


  • Να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες συνεργασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι και της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση που είχαν... στη Ρίγα, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, «προέβησαν σε κάποιες αρχικές εκτιμήσεις για τις διμερείς σχέσεις και τις συνέπειες του αποκλεισμού σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την ΕΕ».

«Στη συνάντηση, εκφράστηκε η ετοιμότητα για συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αναγκαιότητα του ανοιχτού διαλόγου για το επιβληθέν ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας), σύμφωνα με τις αναληφθείσες υποχρεώσεις και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε κυρίαρχου κράτους» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Η πολιτική των δικαιολογιών,των εκβιασμών και της κατάστασης ομηρίας δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες που υποστηρίζει η Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Πόποσκι κατά τη συνάντηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Διαπιστώθηκε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο αποτελεί η εγκατάλειψη της πρακτικής ανάδειξης δικαιολογιών για παρεμποδίσεις, σε κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάρχει μια μακρά ιστορία αναζήτησης δικαιολογιών για την μη υπέρβαση της διαφοράς και της συνέχισης των μη νόμιμων αποκλεισμών. Οι δικαιολογίες είχαν διάφορες μορφές: υποτιθέμενη εκπλήρωση των κριτηρίων, δημιουργία εντυπώσεων περί μη ενιαίας θέσης, ή φόβοι περί αλυτρωτισμού, όπως και ενασχόληση με τις οικονομικές προκλήσεις. Όποια και αν ήταν η μορφή, η ουσία παραμένει να είναι, η αναβολή της επίλυσης και η πρόκληση ζημιών μέσω της παρεμπόδισης της ευρωπαϊκής προοπτικής» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Θα ήταν επωφελές για όλα τα μέρη να εγκαταλειφθεί αυτή η πρακτική και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών» συμπέρανε ο κ. Πόποσκι.

«Στο πλαίσιο αυτό, το σκεπτικό για την οικοδόμηση διμερούς εμπιστοσύνης είναι σίγουρα χρήσιμο. Όμως, δεν πρέπει να αποτελέσει υποκατάστατο για το σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και τις αρχών που περιέχονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Bookmark and Share