- Διχογνωμία εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε το σωματείο της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, τονίζει ότι..."η λάσπη που δέχονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά αυτή των ορυχείων". "Στα ορυχεία και τα ΑΗΣ οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή για να μπορούν κάποιοι να έχουν ρεύμα στα μικρόφωνα τους και να τους κατηγορούν ότι λαμβάνουν αύξηση 6 ευρώ την ημέρα" αναφέρει η βουλευτής.
"Είναι τα ίδια μικρόφωνα που κατηγορούν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μεροληψία και ξεχνούν, τυχαία, ότι οι διαπραγματεύσεις της συλλογικής σύμβασης άρχισαν στην διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ότι η Συλλογική Σύμβαση φέρει την υπογραφή της διοίκησης, που διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση" προσθέτει.
"Τα ίδια μικρόφωνα δεν μιλούν για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ενώ μείωνε τους μισθούς στους εργαζομένους, αύξανε συνεχώς τα τιμολόγια ενώ τα κόμματα τους αρνούνταν να πληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας προβλήματα στην επιχείρηση" σημειώνει.
"Για την αποκατάσταση της αλήθειας η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων έχει πάγια θέση υποστήριξης ελεύθερων από οποιαδήποτε παρέμβαση συλλογικών συμβάσεων" αναφέρει μεταξύ άλλων.
"Αυξήσεις από την πίσω πόρτα"
Σε διαφορετική γραμμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος στο Twitter ανέφερε:
"Όταν η κυβέρνηση ιδρώνει να βρει ευρώ το ευρώ, τα χρήματα για τα κουπόνια σίτισης των φτωχών στη χώρα μας, είναι προκλητικό να υπογράφεται σύμβαση με τα περιβόητα... “τροφεία” για εργαζομένους, δηλαδή αυξήσεις μισθών από την πίσω πόρτα. Και είναι υποκριτικό, να επικαλούνται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όταν μάλιστα ο εργοδότης είναι δημόσια επιχείρηση. Όλοι κρινόμαστε!".
Τί υποστηρίζει η ΔΕΗ
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ αναφέρει πως η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:
- σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές,
- δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και
- φυσικά, δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
"Η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία.
Η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διασπορά των μονάδων της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, η παροχή ειδών σίτισης σε προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία και αποτελεί πάγια πρακτική για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας".
Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου
Σημειώνεται πως στην κριτική που ασκήθηκε για μεροληψία της κυβέρνησης υπέρ της ΓΕΝΟΠ, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά πως η σύμβαση είναι προϊόν διαπραγμάτευσης που είχε ξεκινήσει με την διοίκηση πριν τις εκλογές καθώς και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είναι διορισμένη από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Επαναλαμβάνεται πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει σε διαπραγματεύσεις εργαζομένων - εργοδοτών.