Τζιχαντιστική «εισβολή» στο Twitter, με 46.000 λογαριασμούς.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τζιχαντιστική «εισβολή» στο Twitter, με 46.000 λογαριασμούς..


  • Τουλάχιστον 46.000 λογαριασμοί υπάρχουν στο Twitter οι οποίοι λειτουργούν υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.


Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των λογαριασμών αυτών, που...εντοπίστηκαν στους τελευταίους τρεις μήνες του 2014, είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, βάσει της αναφοράς, που συνέταξε το Brookings Institution.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται, όπως ήταν αναμενόμενο, στις περιοχές υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών σε Ιράκ και Συρία. Τα 3/4 εξ αυτών «tweetάρουν» στα αραβικά, και περίπου ο ένας στους πέντε χρησιμοποιεί αγγλικά. Κατά μέσο όρο έχουν περίπου 1.000 followers.
Το Ισλαμικό Κράτος είναι γνωστό ότι κάνει εκτεταμένη χρήση των social media, ειδικά του Twitter, για να προπαγανδίσει τα μηνύματά του.
Τη μελέτη, υπό τον τίτλο The Isis Twitter Census, συνέταξε ο Τζ. Μ. Μπέργκερ του ινστιτούτου Brookings και ο Τζόναθον Μόργκαν. Ο Μπέργκερ επισημαίνει ότι οι τζιχαντιστές θα εκμεταλλευτούν κάθε είδος τεχνολογίας που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους, αλλά το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανότερο και πιο επιτυχημένο σε σχέση με άλλες οργανώσεις.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς δημιουργήθηκαν το 2014, υποδεικνύοντας ότι οι αριθμοί τους αυξάνονται κατακόρυφα, ακόμα και αν πάνω από 1.000 λογαριασμοί σχετιζόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος μπλοκαρίστηκαν από το Twitter κατά τα τέλη του 2014.
Η αναφορά του Μπέργκερ κάνει λόγο για ένα πιθανό μέγιστο 90.000 λογαριασμών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη εκτίμηση κινείται γύρω στους 46.000. Ωστόσο, όπως σημειώνει στο BBC ο Άαρον Ζέλιν, ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών οργανώσεων, ακόμα και αυτό θα σήμαινε ότι το μήνυμά τους μπορεί να «περαστεί» σε εκατομμύρια χρήστες. Παράλληλα, επισημαίνεται πως κάποιοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να αποτελούν περιπτώσεις multi-acc, δηλαδή ενός ατόμου που χειρίζεται πολλαπλούς λογαριασμούς (μέσο αντιμετώπισης του φαινομένου του μπλοκαρίσματος/ κλεισίματος λογαριασμών).
Σε κάθε περίπτωση, ο Ζέλιν επισημαίνει πως δεν παρατηρείται το φαινόμενο της άμεσης στρατολόγησης μαχητών στο Twitter. «Η στρατολόγηση δεν είναι φανερή στο Twitter. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα σε εφαρμογές όπως το Kik, το WhatsApp και το Skype, που είναι peer-to-peer. Αυτό που κάνουν δημόσια στο Twitter είναι να προσελκύουν άτομα».
Bookmark and Share