- Η ματαίωση της ...σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού εξαιτίας της αιφνίδιας αναπηρίας που προκλήθηκε στον έναν από τους δύο συζύγους δεν μπορεί να "γεννήσει" δικαίωμα αποζημίωσης του άλλου που παραμένει υγιής.
Ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι ο..υγιής - αρτιμελής σύζυγος που στερείται την ερωτική επαφή δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης από τον υπαίτιο του τροχαίου (ή την ασφαλιστική εταιρεία) όπου τραυματίστηκε σοβαρά η γυναίκα του, μένοντας ανάπηρη.
Κατά τον ΑΠ, δεν μπορεί ο σύζυγος να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση, για ηθική βλάβη, γιατί θεωρείται τρίτο πρόσωπο σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς αυτή που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη είναι η τραυματισθείσα σύζυγος. Συνεπώς εκείνη μόνο θα μπορούσε να διεκδικήσει μια τέτοια αποζημίωση (όχι μόνο λόγω προσβολής της υγείας αλλά και ματαίωσης της ερωτικής ζωής), όπως συνηθίζεται άλλωστε νομολογιακά σε περιπτώσεις π.χ. παραμόρφωσης, αναπηρίας κ.λπ., όταν γίνεται δεκτό ότι εξαιτίας της περιορίζονται οι δυνατότητες του θύματος να βρει σύντροφο - σύζυγο, εργασία κ.λπ.
Στην πρωτότυπη περίπτωση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, σε ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε πριν από περίπου 10 χρόνια στη Β. Ελλάδα από την πρόσκρουση τραυματίστηκε σοβαρά μια γυναίκα.
Υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τραυματίστηκε στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα, γεγονός που της προκάλεσε πλήρη παράλυση στα κάτω άκρα κ.ά., με συνέπεια την απόλυτη ακινησία της. Υπεύθυνος για το τροχαίο κρίθηκε ο οδηγός φορτηγού που ξέφυγε από την πορεία του και η ασφαλιστική εταιρεία του κλήθηκε να πληρώσει τα νοσήλια, την προσβολή της υγείας κ.ά. Παράλληλα όμως ο σύζυγος της παθούσας υποστήριξε με αγωγή του ότι εξαιτίας της αναπηρίας και καθήλωσης της συζύγου του σε αναπηρικό καροτσάκι ματαιώθηκε η σεξουαλική ζωή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν νέο άνδρα, ηλικίας μόλις 30 ετών.
Ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε αυτό το σκέλος της αγωγής, το Εφετείο δέχθηκε ότι υπέστη και ο σύζυγος άμεση ηθική βλάβη λόγω του περιορισμού της ατομικής και οικογενειακής του ζωής. Κι αυτό γιατί από την αναπηρία που προκλήθηκε στη σύζυγό του επήλθε και στον ίδιον άμεση ζημιά που συνδέεται αιτιωδώς με την αδικοπραξία (το τροχαίο) κι επομένως δικαιούται ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση για τη στέρηση της ερωτικής ζωής ποσό 12.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Ωστόσο, ο ΑΠ είχε διαφορετική γνώμη και έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου για το τροχαίο οδηγού. Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι το Εφετείο ερμήνευσε και εφάρμοσε εσφαλμένα τον Αστικό Κώδικα, με το να δεχθεί ότι ο σύζυγος υπέστη άμεση ζημιά με τη ματαίωση της σεξουαλικής ζωής.
Κατά τον ΑΠ, φορέας μιας τέτοιας χρηματικής αξίωσης είναι μόνο εκείνο το πρόσωπο που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη, δηλαδή το θύμα της αδικοπραξίας και εν προκειμένω η τραυματισθείσα σύζυγος (που θα μπορούσε να προβάλει σχετική αξίωση).
Αντίθετα, κάθε άλλο πρόσωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της ανάπηρης πλέον συζύγου θεωρείται τρίτος και δεν μπορεί να καταστεί φορέας χρηματικής ικανοποίησης, έστω και αν υφίσταται ψυχικό πόνο από την αδικοπραξία ή άλλου είδους ηθική βλάβη...