Πρεμιέρα με αντιδράσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πρεμιέρα με αντιδράσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μετ' εμποδίων αναμένεται να ξεκινήσει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, μεθαύριο Δευτέρα 20 Απριλίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής, με κατηγορούμενους τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο και τους 17 βουλευτές της προηγούμενης κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς επίσης και 51 ακόμη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.


Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής.... της στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήδη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, κυρίως από τις τοπικές Αρχές, που επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας για τους κατοίκους και την περιοχή και ζητάνε τη μεταφορά της εκτός πόλης.
Δεν αποκλείεται να εκφωνηθεί η υπόθεση και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να διακόψει τη συνεδρίαση πιθανόν για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να διεξαχθούν στο μεταξύ οι εξετάσεις στα σχολεία, καθώς η δικαστική αίθουσα γειτνιάζει με 11 σχολικές μονάδες, τρεις παιδικούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα, ενώ η οδός Διονυσίου Σολωμού, που οδηγεί στην αίθουσα των δικαστηρίων, είναι ταυτόχρονα και η είσοδος σχολείων της περιοχής.
Το θέμα της διεξαγωγής της δίκης εναπόκειται αποκλειστικά στην απόλυτη κρίση του δικαστηρίου, ενώ είναι πολύ πιθανόν την πρώτη μέρα ο δήμαρχος Κορυδαλλού, αλλά και οι υπόλοιποι φορείς, να καταθέσουν σχετικές ενστάσεις μεταφοράς της δίκης αλλού.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον δήμο και φορείς της πόλης βουλευτές όλων των κομμάτων της Β' Πειραιά (εκτός της Χρυσής Αυγής), αλλά και υπουργοί, έχουν ταχθεί υπέρ του αιτήματος να μη διεξαχθεί η δίκη στον συγκεκριμένο χώρο και να μεταφερθεί αλλού, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει δικηγόροι και δημοσιογράφοι, που υποστηρίζουν ότι η αίθουσα που επελέγη δεν μπορεί να καλύψει τις πρακτικές ανάγκες, σε χώρο και υποδομές, για την ομαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους και την ανάγκη δημοσιότητας της διαδικασίας.
Οι αστυνομία έχει ήδη λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς αναμένεται ότι η περιοχή θα κατακλυστεί από συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκό κάλεσμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και συγκεντρώσεις από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Φόρμουλα
Δεν αποκλείεται επίσης να ξεκινήσει η δίκη στον Κορυδαλλό και το δικαστήριο -μέχρι τον Σεπτέμβριο- να συνεδριάζει ανά 15 ημέρες, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.
Δικαστικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι, ακόμη και να ξεκινήσει η δίκη, η πρώτη μέρα θα αναλωθεί με διαδικαστικά ζητήματα, όπως εκφώνηση κατηγορουμένων και πολιτικώς εναγόντων και νομιμοποίηση των συνηγόρων τους, εκφώνηση μαρτύρων και ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Οι κατηγορούμενοι είναι 69, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίας είναι περίπου 130.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλείται να αποφασίσει εάν οι κατηγορούμενοι για τη δράση της ΧΑ είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα ή εάν οι εγκληματικές ενέργειες μελών του αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» άσχετα με τις κομματικές επιλογές.
Η έδρα του δικαστηρίου, που κληρώθηκε να δικάσει τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποτελείται από τους: Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο τη Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεθσημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον Στέλιο Κωσταρέλλο.
Οι κατηγορίες
Οι 69 που θα καθίσουν στο εδώλιο
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν (με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Αγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παππάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.
Τρεις από τους κατηγορουμένους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά την εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, τον Θεόδωρο Στέφα και τον Αν. Χιλιό.
Πηγή Έθνος
Bookmark and Share