Πιθανή συμφωνία νωρίτερα από ότι περιμένουμε - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πιθανή συμφωνία νωρίτερα από ότι περιμένουμε



  • Μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν είναι τόσο τόσο μακρινή όσο φανταζόμαστε και μπορεί να έλθει νωρίτερα απ' ότι περιμένουμε, τονίζει το BloombergBrief.

"Μια σύγκριση μεταξύ της λίστας μεταρρυθμίσεων και των Type Your Post Summary Here συστάσεων των δανειστών δείχνει ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και παραμένουν μόνο μερικά μικρά εμπόδια" τονίζει, προσθέτοντας ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο για να μετατρέψει αυτή τη σύγκλιση απόψεων σε συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο συμφιλιωτική στάση, προσθέτει, υποστηρίζοντας πάντως ότι "δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής".

Συγκεκριμένα,

Στην αγορά εργασίας:

Οι ελληνικές Αρχές δεν ζητούν πλέον μια ευρεία και απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά αντίθετα προχωρούν σε σταδιακή αύξησή του, με βάση πάντα την πραγματική οικονομία, κάτι που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση την ευκαιρία να αναβάλλει το μέτρο προς το παρόν, αναφέρει το Bloomberg.

Σύγκλιση απόψεων υπάρχει και όσον αφορά τον μη διαχωρισμό του κατώτου μισθού ανάλογα με την ηλικία αλλά και στο "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων". Αν και το τελευταίο μέτρο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη λίστα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε μεταγενέστερο στάδιο. "Αγκάθι" παραμένουν ωστόσο οι ομαδικές απολύσεις. Μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αλλάξει στάση στο θέμα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Στις ιδιωτικοποιήσεις:


Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε ταχθεί έντονα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, υποσχόμενος να αναστρέψει ακόμα και αυτές που έχουν ήδη προχωρήσει, μόλις ανέλαβε την εξουσία άλλαξε τη στάση του. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες αυτές, αλλά θα κρίνει κατά περίπτωση ποια περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν και πώς. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για παράδειγμα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, κάτι που πρέπει να καλωσορίζει το ΔΝΤ που προέβλεπε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει το Bloomberg.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης και τη δέσμευση, αν και ασαφής, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στην αγορά προϊόντων.

Στη δημόσια διοίκηση:

Η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης είναι ένα εύκολο έργο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης του δικομματικού συστήματος που κυριαρχούσε τα προηγούμενα 40 χρόνια στην Ελλάδα. "Αυτό ισχύει ειδικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αλλά και ένα μακροχρόνιο αίτημα του ΔΝΤ. Η πρόταση του Ταμείου για τη μείωση της γραφειοκρατίας επίσης αναμένεται να διαχειριστεί καλύτερα από τη νέα κυβέρνηση" επισημαίνει το Bloomberg.

Γιατί λοιπόν δεν μπορούν να τα βρουν οι δύο πλευρές;

"Γιατί εμπλέκεται η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα σωρό προεκλογικές δευσμεύσεις από τις οποίες τώρα υποχωρεί σιγά σιγά. Αλλά η ολοένα και αυξανόμενη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση άλλοθι για να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Το γεγονός ότι η διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ χάνει γρήγορα έδαφος και στήριξη από τους Έλληνες, ίσως βοηθήσει να μπει ένα τέλος στην κωλυσιεργία" καταλήγει το BlombergBrief.





.
Bookmark and Share