Στην Αλεξανδρούπολη το εντυπωσιακό ιστιοφόρο Kruzenshtern - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στην Αλεξανδρούπολη το εντυπωσιακό ιστιοφόρο Kruzenshtern


  • Φορτωμένο με μια γοητευτική όσο και ταραχώδη ιστορία 90 χρόνων, το εντυπωσιακό ρωσικό ιστιοφόρο Kruzenshtern έδεσε για δύο μέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μαγνήτισε τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών της ακριτικής πόλης, που είχαν την ευκαιρία και να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του.

Το... ποτισμένο με την αλμύρα των ωκεανών ξύλινο σκαρί του είχε να «διηγηθεί» ιστορίες ατέλειωτων ταξιδιών, από το μεσοπόλεμο, όταν ήταν σε γερμανικά χέρια και «όργωνε» τις θάλασσες μεταφέροντας εμπορεύματα, ως τη δεκαετία του 1940, όταν δόθηκε στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων της ηττημένης Γερμανίας, και έκτοτε χρησιμοποιείται για τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των σοβιετικών και στη μετέπειτα ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Kruzenshtern κατέπλευσε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που διοργάνωσαν το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό Σπίτι» της ακριτικής πόλης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ρωσικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του ναζισμού.
Στο εσωτερικό του φιλοξενεί έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών αντικειμένων από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων και η σημαία – σύμβολο νίκης του Κόκκινου Στρατού, την οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες, κατά την ξενάγησή τους στο κατάστρωμα και στους εσωτερικούς χώρους του ιστορικού ιστιοφόρου.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο -δεκάδες μόνιμα μέλη του πληρώματος και εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί του ρωσικού ναυτικού από το πανεπιστήμιο του Καλίνιγκραντ, όπου είναι και η έδρα του ιστιοφόρου- έγιναν δεκτοί με επίσημο τρόπο από τις τοπικές αρχές, ξεναγήθηκαν σε τόπους τουριστικού, ιστορικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, συμμετείχαν σε ημερίδα για τη συμβολή Ελλάδας και Ρωσίας στη νίκη κατά του Φασισμού και έδωσαν φιλικό αγώνα σκάκι με μέλη του Σκακιστικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ενώ στις 8 χθες το βράδυ απέπλευσαν από το λιμάνι.

Το Kruzenshtern είναι τετρακάταρτος μυοδρόμωνας, με μήκος 114,51 μέτρων, πλάτος 14,51 μ., βύθισμα 7 μ. και βάρος 1.645 τόνων. Ναυπηγήθηκε στη διετία 1925-1926 στη Γερμανία, και επί δύο δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό πλοίο, με το όνομα «Πάντοβα» μεταφέροντας εμπορεύματα στη Λατινική Αμερική και στην Αυστραλία. Το παρθενικό του ταξίδι από το Αμβούργο στη Χιλή διήρκεσε 87 ημέρες. Είχε πραγματοποιήσει συνολικά 15 μεγάλα ταξίδια ως τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με μεγαλύτερο σε διάρκεια αυτό μεταξύ Αμβούργου, Χιλής, Αυστραλίας και επιστροφή στο Αμβούργο, που κράτησε 8 μήνες και 23 μέρες.
Στις 12 Ιανουαρίου του 1946 παραδόθηκε στην ΕΣΣΔ στο πλαίσιο των γερμανικών αποζημιώσεων και ενσωματώθηκε στον σοβιετικό στόλο της Βαλτικής. Μετονομάστηκε σε Kruzenshtern, προς τιμήν του περίφημο Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φιοντόροβιτς Κρουζενστέρν, υποβλήθηκε στις αναγκαίες επισκευές και τη δεκαετία του 1961 εκτέλεσε αποστολές της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του σοβιετικού ναυτικού και ωκεανογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ στον Ατλαντικό, την Καραϊβική, και τη Μεσόγειο.

Στη δεκαετία του 1970 εκσυγχρονίστηκε, εξοπλίστηκε με κινητήρες και χρησιμοποιήθηκε στις υπηρεσίες της αλιευτικής ακαδημίας της Βαλτικής. Πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες επίδειξης, χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες και ντοκιμαντέρ και σήμερα χρησιμοποιείται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ρωσικού ναυτικού.

Πηγή Έθνος
Bookmark and Share