- Οι Μoscow Times δημοσιεύουν ένα άρθρο με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, με τίτλο: «Θα σώσει ο Πούτιν τον Τσίπρα της Ελλάδας»;
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο...Βασίλι Κολτάσοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων επεσήμανε ότι: «Η Μόσχα θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα κάποια χρήματα, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της».
Άρα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μερική άρση του εμπάργκο τροφίμων της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, κάτι που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά προϊόντα της (ιδιαιτέρως φράουλες και ροδάκινα) και να βρει Ρώσους αγοραστές. Αυτή θα ήταν μια συμβολική νίκη για τον Τσίπρα.
Το άρθρο σημειώνει πως η τελευταία φορά που μια χώρα της Μεσογείου προσέτρεξε στη Ρωσία για βοήθεια, τη στιγμή που πιεζόταν από την Ευρώπη, ήταν η Κύπρος. Μόνο που ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μιχάλης Σαρρής (τον Μάρτιο του 2013), επέστρεψε στο νησί με άδεια χέρια.
«Τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας καθιστούν απίθανη οποιαδήποτε μεγάλη προσφορά σε ποσά. Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή τρέχει στα επίπεδα των αρχών του 2000, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν μια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 5% για το 2015, ενώ τα αποθεματικά -μετά την κατάρρευση της αξίας του ρουβλιού-, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο των τελευταίων οκτώ ετών», αναφέρει το άρθρο.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι να δοθούν από τη Ρωσία κάποιοι προνομιακοί όροι στο θέμα του εμπάργκο τροφίμων και στην τιμή του φυσικού αερίου. Αμφότερα θα παρουσιαστούν στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι σημαντικές επιτυχίες. Σύμφωνα με τον Θάνο Ντόκο, διευθυντή του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα, «η επίσκεψη Τσίπρα θα ευχαριστήσει το εγχώριο ακροατήριο και να ενισχύσει τη θέση του στην Ε.Ε., αλλά υπάρχουν και κάποιες υλικές προσδοκίες στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και της αμυντικής συνεργασίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ενέργεια (Gazprom), τον τουρισμό, τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, σημειώνει το άρθρο, οποιαδήποτε σημαντική επένδυση της Ρωσίας στην Ελλάδας, θα αυξήσει την οργή των Βρυξελλών.Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει, ήδη, την ανησυχία τους για την πιθανότητα να εμπλακούν ρωσικές εταιρείες σε βασικές ελληνικές υποδομές.
