- Σενάριο στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης της δόσης 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα.
Πρόκειται ασφαλώς για σενάριο τρόμου που βγαίνει μέσα από το ΔΝΤ ως μέσο άσκησης πίεσης προς τν Αθήνα να συμφωνήσει το ταχύτερο με τους δανειστές. Αν και είναι εμφανή η διάθεση για εκβιαστικά διλήμματα εντούτοις τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ακριβώς ότι αν δεν υπάρξει τερματισμός των διαπραγματεύσεων και εκταμίευσης κάποιων δόσεων τότε η Αθήνα δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Συγκεκριμένα τονίζεται στο Channel 4 και το ThePressProject ότι η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή για την Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον επισημαίνει ότι οι Ελληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.
Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδα, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στον ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα αλλά όπως υπογραμμίσει το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.
Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».
Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.