- Ξεπεράστηκαν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις!
Πλήρης αντιστροφή της εικόνας που υπήρχε για την τουριστική σεζόν του 2015 στα τέλη του 2014 έχουμε το τελευταίο δίμηνο, καθώς... οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι η φετινή χρονιά είναι πλέον πολύ πιθανό να κλείσει με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τις κρατήσεις μετά την περσινή χρονιά των ρεκόρ. «Το 2015 εξελίσσεται σε μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», σημειώνει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, άποψη με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι από τους ομολόγους του στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Η πορεία των προκρατήσεων από μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας και της Βρετανίας, δημιουργούσε αισιοδοξία ότι το 2015 θα κινείτο ανοδικά σε σχέση με το 2014, οπότε οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 24,2 εκατομμυρίων. Όμως, η διενέργεια των εκλογών και κυρίως οι μετέπειτα εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τους εταίρους να τραβούν εις μάκρον είχαν ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και τη δημιουργία ενός άσχημου κλίματος που «απωθεί» τους τουρίστες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προχώρησε στην εκτίμηση ότι το 2015 ο αριθμός των αφίξεων θα ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του και να τονίσει ότι δεν αποκλείεται οι αφίξεις να κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά!
Πτωτικά ο Μάιος
Οι καταστροφικές συνέπειες έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον φετινό Απρίλιο και Μάιο υπάρχει πτώση σε σχέση με πέρσι. «Τον Μάιο οι κρατήσεις είναι 20% μειωμένες σε σχέση με πέρσι», σημειώνει στην «Η» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι η χρονιά ξεκίνησε με τις κρατήσεις από τη Γερμανία να είναι στο +30% και πλέον είναι στο 0%.
Στη Χαλκιδική η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι τον φετινό Μάιο στο 30%, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 50%. Πτωτικά κινούνται οι κρατήσεις για τον Μάιο και στην Κω, όπως και στη Μαγνησία αλλά και στην Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα, ενώ στην Πάρο η μείωση για τον τρέχοντα μήνα κινείται στο 10%, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Γιώργος Μπαφίτης.
Νησιά Ιονίου
Χαρακτηριστικό της κατάστασης και της έντονης ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι όλοι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για τις κρατήσεις όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ακόμη και στις περιοχές όπου οι υπάρχουσες κρατήσεις κινούνται σε επίπεδα καλύτερα από πέρσι! Ο λόγος, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος, είναι ότι ο ρυθμός των κρατήσεων έχει πέσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, οπότε και δημιουργείται το πρόβλημα. «Οι αρνητικές μας εκτιμήσεις έχουν πλέον ξεπεραστεί προς το χειρότερο», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Κεφαλλονιάς, όπου ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, αλλά το πιο πιθανό είναι να κινηθεί στα ίδια επίπεδα τελικώς. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κω, σύμφωνα με την εκεί πρόεδρο των ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου αλλά και στην Πάρο.
Κρήτη
Αντίθετα, σε Χαλκιδική και Ηράκλειο η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το 2015 θα κλείσει τελικώς με αρνητικό πρόσημο, ενώ στα Χανιά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης, «δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν». Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει είναι αυτό που συμβαίνει στη Μαγνησία, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης, Γιώργο Ζαφείρη, οι προκρατήσεις για φέτος είναι στο ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι!
Αγγλοι, Γερμανοί και Ρώσοι
Η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία ήταν αναμενόμενη λόγω της πτώσης που είχε το ρούβλι, με την εκτίμηση στην αρχή της χρονιάς να κάνει λόγο για -50%, αν και τώρα η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί σε ορισμένες περιοχές, όπως η Χαλκιδική η πτώση είναι στο -35%.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ξενοδόχοι εκτιμούσαν ότι η πτώση της ρωσικής αγοράς θα καλυπτόταν από την αύξηση των αφίξεων από Γερμανία και Βρετανία. Κάτι που, λόγω του δυσμενούς κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν δείχνει να συμβαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Πάρου, όπου, όπως εξηγεί ο κ. Μπαφίτης, η πτώση τον Μάιο οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των αφίξεων τουριστών από τις γερμανόφωνες χώρες, που είναι αυτοί που επισκέπτονται το νησί των Κυκλάδων τον συγκεκριμένο μήνα.
Οι αγορές που δεν δείχνουν να κινούνται πτωτικά είναι αυτές της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως σημειώνουν τόσο ο κ. Χαλκιαδάκης όσο και ο κ. Μπαφίτης. Ο λόγος, πιθανότατα, να είναι ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης αυτών των δύο χωρών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με εκείνα σε Γερμανία και Βρετανία.
Η σημασία της συμφωνίας
Μόνη ελπίδα για να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. «Η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικό κλίμα», σημειώνει ο κ. Μπράμος, εκφράζοντας κάτι που ανέφεραν αρκετοί εκπρόσωποι των ξενοδόχων που θέλουν να είναι έστω και λίγο αισιόδοξοι. Σύμφωνα με τον Πάνο Παλαιολόγο, διευθύνοντα σύμβουλο της Hotelbrain, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 110 ξενοδοχεία, «η ζήτηση και η δυναμική για την Ελλάδα υπάρχει και μόλις τακτοποιηθεί η κατάσταση θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος».
Όπως επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Hotelbrain, πολλά από τα οποία είναι σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη που επηρεάζονται λιγότερο, παρουσιάζουν μεν αύξηση 7% σε σχέση με πέρσι, αλλά στην αρχή της χρονιάς η εκτίμηση, βάσει του ρυθμού των κρατήσεων, ήταν ότι η αύξηση θα κινηθεί μεταξύ 20% και 25%. Όμως, η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά και πλέον η ανησυχία ότι η φετινή χρονιά δεν θα κινηθεί ούτε καν στα περσινά επίπεδα, που είναι το ελάχιστο ζητούμενο, είναι διάχυτη σε όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ανησυχία και στην Αθήνα για το καλοκαίρι
Η περίπτωση της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς η χρονιά έχει ξεκινήσει με άνοδο σε σχέση με πέρσι. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν δημιουργούν ανησυχία κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Αλέξανδρος Βασιλικός, «περιμένουμε αύξηση της πληρότητας για τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο», σπεύδοντας, όμως, να σημειώσει πως αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου ότι φέτος υπάρχουν περισσότερες απευθείας πτήσεις από ευρωπαϊκές πόλεις προς την Αθήνα και η εικόνα της πρωτεύουσας της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Υπό κανονικές συνθήκες, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάζει συνεχώς αύξηση, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», τονίζει ο κ. Βασιλικός.
Το παραπάνω δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλα είναι ρόδινα. «Η εικόνα είναι καλύτερη μεν αλλά υπάρχει ανησυχία για την πορεία των κρατήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις εξελίξεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα η ζήτηση δεν είναι αυτή που περιμένουμε».
Μία διαφορά της Αθήνας σε σχέση με τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς είναι ότι δεν υπάρχουν τα πακέτα των tour operators και η πλειονότητα των κρατήσεων γίνεται μέσω του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι μία αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις κρατήσεις.
Τι έγινε το α' τρίμηνο
Η μέχρι τώρα πορεία είναι καλή από πλευράς πληρότητας, αλλά δεν είναι αντίστοιχη και η άνοδος στα έσοδα, καθώς οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting, στο α' τρίμηνο του 2015 η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττικής παρουσίασε αύξηση 13,8%, καθώς από το 54,2% που ήταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πέρσι έφθασε φέτος στο 61,7%.
Ομως, στα έσοδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση διαμορφώθηκε φέτος -για το α' τρίμηνο- στα 72,16 ευρώ έναντι 70,06 ευρώ πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 3%, ενώ το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο ανήλθε στα 44,56 ευρώ έναντι 38 ευρώ πέρσι.
ΦΠΑ
Προβληματίζουν οι επικείμενες αλλαγές
Ο τουριστικός κλάδος επιθυμεί μεν την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του για τις πιθανές αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή εντός της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς αν υπάρξει αύξηση τότε αυτή θα πρέπει να την απορροφήσουν οι ξενοδόχοι. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση που υπάρξει επιπλέον φορολόγηση, η οποία θα οδηγήσει σε επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του κλάδου σε μία χρονιά που εξελίσσεται σε ιδιαίτερα δύσκολη. Βέβαια, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη φετινή χρονιά αλλά και στην επόμενη, καθώς σε ορισμένες περιοχές ξενοδόχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με tour operators για το 2016. Οπότε η όποια αλλαγή θα επηρεάσει αυτές τις συμφωνίες και το βάρος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολα να το διαχειριστούν.
Πηγή εφημερίδα Ημερησία