- Στροφή προς τη Δύση επιχειρεί ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να «χτίσει» το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας του την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά συμμαχία με τους Ρώσους διαμέσω κυρίως της ενεργειακής οδού.
Από την Τρίτη και για δύο ημέρες, ο κ. Βούτσιτς θα....πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με Σέρβους αξιωματούχους και αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να επιταχύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις στελεχών της αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, παρατηρείται έντονη προσπάθεια της σερβικής κυβέρνησης να απεξαρτηθεί απ΄τα ρωσικά «ενεργειακά» δεσμά.
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του σερβικού τύπου για το «επεισοδιακό» τετ-α-τετ του κ. Βούτσιτς με τον επικεφαλής της Gazprom στο Βελιγράδι την προηγούμενη εβδομάδα αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Σέρβου Πρωθυπουργού περί στόχου μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Σερβίας από τη Ρωσία. Μάλιστα, ο κ. Βούτσιτς απέφυγε να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο των μελών του European Business Congress που διοργάνωσε η Gazprom στο Βελιγράδι. Αντ' αυτού παρευρέθη ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, «παγώνοντας» το αρχικό ενδιαφέρον της Σερβίας για μια προέκταση του ρωσο-ελληνικού αγωγού που συζητείται και δηλώνοντας πως «συζητάμε κάθε πρόταση».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, δημοσιεύματα και πάλι του σερβικού τύπου έκαναν λόγο για... αμερικανικά κίνητρα προώθησης μιας πιθανής προέκτασης του αγωγού TAP.
Πριν από την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ, ο Βούτσιτς είπε ότι αναμένεται να είναι μια «σκληρή αλλά επιτυχημένη επίσκεψη» με Αμερικανούς κρατικούς αξιωματούχους και ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου.
Εν όψει της αναχώρησης για την Ουάσινγκτον, ο κ. Βούτσιτς διεμήνυσε, για άλλη μία φορά, ότι στόχο στρατηγικής σημασίας της Σερβίας αποτελεί η μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και ότι η χώρα μας θα διατηρήσει την τωρινή αγαθή συνεργασία με τη Ρωσία, όπως και με τη Γερμανία. Τέλος ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υποστήριξη των Αμερικανών προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.
Η Aleksandra Joksimovic, διευθύντρια του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής, είπε στο BIRN ότι η επίσκεψη του Βούτσιτς είναι πολύ σημαντική, διότι «ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες οδηγεί και μέσα από την Ουάσιγκτον».
«Η ουκρανική κρίση έχει στρέψει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Δυτικά Βαλκάνια και πάλι. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συμμετέχει περισσότερο στα Βαλκάνια και να προτείνει κάποιες λύσεις για να φέρει ολόκληρη την περιοχή πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη διαδικασία αυτή ως ένα σχέδιο ασφάλειας και θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή», δήλωσε ο Joksimovic.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο κ. Βούτσιτς θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών, όπως της «General Electric», της «Microsoft» και της NCR, και, επίσης, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν καθώς και με εκπροσώπους της σερβικής Διασποράς.
Τη 2η μέρα της επίσκεψης προβλέπεται επίσημη συνάντηση του κ. Βούτσιτς με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τζόζεφ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα έχει συνομιλίες και με τον προεδρεύοντα στην Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για θέματα Ένοπλων Δυνάμεων, γερουσιαστή Τζον Μεκέιν. Έπειτα απ'αυτό ο κ. Βούτσιτς θα συναντηθεί με τους συνπροεδρεύοντες της Σερβικής Λέσχης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, Τεντ Πο και Εμάνουελ Κλίβερ, και, επίσης, και με τον προεδρεύοντα στην Υποεπιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά θέματα Ρον Τζόνσον.
Την Πέμπτη, 4 Ιουνίου, ο κ. Βούτσιτς πρόκειται να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» και θα έχει ακόμα μια ολόκληρη σειρά από συναντήσεις με τα μέλη της Επιτροπής και της Υποεπιτροπής διεθνών υποθέσεων, της αμερικανικής Γερουσίας.