- Ο κ.Τσίπρας ύστερα από 117 μέρες διαπραγματεύσεων (από τις 120 που ήταν ο χρόνος παράτασης του προγράμματος) αποχώρησε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή από το τραπέζι των Βρυξελλών κατηγορώντας τους δανειστές ως εκβιαστές και ανακοινώνοντας διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ενισχύσει - υποτίθεται - τη διαπραγματευτική του θέση για το μέλλον.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από τις... διαπραγματεύσεις έβαλε σε κίνηση μία διαδικασία απαξίωσης της χώρας διεθνώς. Οδήγησε το Eurogroup να μην εγκρίνει νέα παράταση του μνημονίου που έληγε και την ΕΚΤ να κόψει την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είχε εκείνη τη στιγμή απόθεμα 1,8 δισ ευρώ (όσο δηλαδή οι αναλήψεις 2-3 ημερών), αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κατεβάσει τα ρολά στις τράπεζες και να επιβάλει καθημερινό όριο 60 ευρώ στις συναλλαγές από τα ΑΤΜ.
Το κλείσιμο των τραπεζών έφερε τη χώρα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων του πλανήτη και κορύφωσε την αγωνία του κόσμου οδηγώντας στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μέσα σε λίγα 24ωρα.
Με ουρές στα ΑΤΜ ,στα βενζινάδικα και στα σούπερ μάρκετ, με μαζικές ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων και εσπευσμένες αναχωρήσεις τουριστών από την Ελλάδα, με «πάγωμα» της εμπορικής κίνησης .
Αποκορύφωμα της διάλυσης η αδυναμία σχεδόν τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων να εισπράξουν τις συντάξεις τους- πέρα από μία προκαταβολή 120 ευρώ ύστερα από αναμονή ωρών σε ουρές– ο απόλυτος εξευτελισμός για τους απόμαχους της εργασίας.
Ο κ.Τσίπρας βλέποντας ότι η αποχώρηση της χώρας από τις διαπραγματεύσεις δεν είχε τον αρνητικό αντίκτυπο που ανέμενε για το Ευρώ στις διεθνείς αγορές και λαμβάνοντας και τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις ( και τη χθεσινή πολύ μεγάλη συγκέντρωση πολιτών υπέρ του ΝΑΙ) επιχείρησε να ρίξει πάλι γέφυρες προς τις Βρυξέλλες.
Κι ενώ την Δευτέρα το βράδυ είχε απορρίψει την πρόταση Γιούνκερ για μία συμφωνία τελευταίας στιγμής που θα περιλαμβάνει και δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους , έκανε στροφή 180 μοιρών μπροστά και στο αδιέξοδο χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα
Επανήλθε με μία πρόταση συμφωνίας στην οποία μάλιστα ζητούσε -άκουσον , άκουσον-την υπογραφή τρίτου μνημονίου από την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ με χρηματοδότηση της χώρας με 30 δισ. Ευρώ για το 2016-17 και με νέα σκληρά μέτρα!
Εν τω μεταξύ, όμως, το δεύτερο μνημόνιο έχει λήξει, η χώρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ , έχασε γύρω στα 12 δισεκατομμύρια που είχαν εγκριθεί για την χρηματοδότησή της και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κενό , με κλειστές τις τράπεζες και τα λεφτά των αποθεματικών των τραπεζών να φτάνουν με το ζόρι ως τη Δευτέρα.Με κίνδυνο να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων για να μπορεί να ζήσει το κράτος!
Συμπέρασμα: η επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Καμία κυβέρνηση δεν έχει φέρει τη χώρα σε τέτοιο αδιέξοδο . Η σουρεαλιστική διακυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια για το πως μπορεί να διαλυθεί μια χώρα μέσα σε πέντε μήνες εάν δεν υπάρχει σχέδιο, ειρμός και συνεργασία στην πολιτική ηγεσία ενός τόπου. Και για το πώς η επικοινωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διακυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί τώρα όχι μόνο να υπογράψει τρίτο μνημόνιο και να δεχθεί πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που αρνιόταν την Παρασκευή αλλά και να ακυρώσει το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ή να ψηφίσει "Ναι" - αφού το "όχι" κινδυνεύει να τον στείλει στη δραχμή. Και πάντως δεν του προσφέρει τίποτα στην νέα αυτή στροφή που έκανε άρον-άρον η κυβέρνηση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα .
Δυστυχώς ο Γολγοθάς του ελληνικού λαού που θα μπορούσε να είχε λήξει στα τέλη του 2014 θα κρατήσει για τουλάχιστον ως το 2017, κι' εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους Γερμανούς .Βοήθειά μας.
Του κ.Ν.Παπαδόπουλου