- Την πρωτοφανή πατέντα να προαναγγείλει τις εκλογές έχει υιοθετήσει εσχάτως η Κυβέρνηση, η οποία δια στελεχών της, ρίχνει (αφειδώς) "νερό" στο μύλο των εκλογικών σεναρίων.
- Οι εκδοχές για τις πρόωρες.
Την πρωτοφανή πατέντα να προαναγγείλει τις εκλογές έχει υιοθετήσει εσχάτως η Κυβέρνηση, η οποία δια στελεχών της, ρίχνει νερό στον μύλο των εκλογικών σεναρίων.Το σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, είναι του... εκλογικού "αιφνιδιασμού" (sic) αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, η οποία δρομολογείται για την προσεχή Πέμπτη.
Η περίπτωση τούτη εδράζει στην εκτίμηση τινών στο κυβερνητικό επιτελείο πως ο αριθμός όσων καταψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω και ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους 45-50 βουλευτές.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, οι "απειθείς" βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( Αριστερή Πλατφόρμα και έτεροι διαφωνούντες) αναμένεται να δώσουν στο Μαξίμου και το "περιτύλιγμα" που χρειάζεται ώστε να προσφύγει στις κάλπες, χρεώνοντας την επιλογή στην αδυναμία της Κυβέρνησης να σταθεί έχοντας απωλέσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη , παρά τη στήριξη των φιλοευρωπαικών δυνάμεων.
Στην περίπτωση αυτή, η Παρασκευή θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ, διασπασμένο και τον Α. Τσίπρα, με τις εκλογικές λίστες στο χέρι, προκειμένου να τις καταρτίσει χωρίς τα "βαρίδια" των ριζοσπαστών.
Επί του σεναρίου τούτου, πιθανές ημερομηνίες για διεξαγωγή των εκλογών είναι όλες οι Κυριακές του Σεπτεμβρίου (εξαιρουμένης της πρώτης).
Σενάριο δύο
Στον ΣΥΡΙΖΑ η αντίστροφη μέτρηση για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος έχει αρχίσει και η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη: Διάσπαση και δημιουργία νεου κόμματος από τους ριζοσπάστες της Κουμουνδούρου, αρχής γενομένης τον Π.Λαφαζάνη, ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και με τον Αλ. Αλαβάνο, πρόεδρο του "Σχεδίου Β'".
Ως εκ τούτου, η απόφαση για πρόωρες κάλπες είναι ειλημμένη μεν από την ηγεσία του κόμματος, αλλά για μετά τα πρώτα πρωτοβρόχια.
Όπερ σημαίνει, ότι το Μαξίμου, θα έχει υπογράψει μεν το νέο σκληρό μνημόνιο αλλά θα επιδιώξει να "ρετουσάρει" το περιεχόμενό του με τη διευθέτηση του χρέους.
Στην περίπτωση αυτή, το κυβερνητικό επιτελείο, θα αναμείνει την πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών και θα απευθύνει αμέσως μετά πρόσκληση σε κάλπες.
Τρίτο και ...πιθανότερο
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κύβος των εκλογών για "εδώ και τώρα" δεν έχει ριφθεί. Ακόμη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της κάλπης, αναμένει τις αντιδράσεις των "ισχυρών" παικτών ( Βερολίνο και Κομισιόν) επί ενός τέτοιου σεναρίου αλλά κυρίως, περιμένει να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις μετά την "αριθμητική" της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή: "Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Υπάρχουν εισηγήσεις, σκέψεις και ενδεχόμενα, αλλά πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, δεν θα είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Α. Τσίπρα".
Με λόγια απλά, εάν ο πρωθυπουργός, κρίνει ως "λελογισμένο" τον αριθμό των απωλειών βουλευτών κατά την ψηφοφορία ( κάτω των σαράντα), δεν είναι βέβαιο πως θα επιλέξει προκήρυξη εκλογών εντός του Αυγούστου...
Της κ.Ν.Ζορμπά