- Στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» περιέρχονται με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας τμήματα δημοσίου δάσους, συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων στις θέσεις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.
Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και.. συνταγματική την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με την οποία το 2012, η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» κατά χρήση και κυριότητα. Παράλληλα, με άλλη απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο άναψε το «πράσινο φως» για συνέχιση των εργασιών υλοτόμησης στην ίδια περιοχή.
Ειδικότερα, με την απόφασή του το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, κάτι που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμη, κατά το ΣτΕ στην παρούσα υπόθεση οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς θυσία τμήματος του δάσους.
Επιπλέον, στην απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τη σπανιότητα και την ποιότητα του μεταλλεύματος, όπως επίσης «μέτρησε» και το δημόσιο συμφέρον και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχίσει το 0,44% της ευρύτερης περιοχής .
Την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ζητούσαν με προσφυγές τους στο ΣτΕ κάτοικοι της Χαλκιδικής, υποστηρίζοντας ότι με την παραχώρηση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων και κοινοτικών οδηγιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της προστασίας των δασών και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Την ίδια στιγμή, με άλλη απόφασή του το ΣτΕ ενέκρινε τη συνέχιση εργασιών υλοτόμησης που διενεργούνταν στην ίδια περιοχή και έκανε δεκτές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων σωματείων. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν ακύρωση σημάτων του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν το Μάρτιο, για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές που διενεργούνταν στην παραχωρηθείσα έκταση.
Να σημειωθεί πως η διακοπή των εργασιών ζητήθηκε από το γραφείο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ενέργειας για να ελεγχθεί η νομιμότητα και να διενεργηθεί επανέλεγχος. Με την απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι στο σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού δεν αποδίδεται καμία πλημμέλεια στις υλοτομικές εργασίες ούτε στο έγγραφο του δασαρχείου και συνεπώς η επ' αόριστον διακοπή είναι αναιτιολόγητη.