Τουριστικά ρεκόρ στη Νότια Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τουριστικά ρεκόρ στη Νότια Ευρώπη


  • Ισπανία και Ελλάδα ευνοήθηκαν από το αδύναμο ευρώ αλλά και τα προβλήματα σε Τυνησία και Τουρκία.


Το «ελκυστικό» ευρώ αλλά και οι ταραχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έστρεψαν κύματα τουριστών προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία, τα.. κρούσματα βίας στη γειτονική Τουρκία, αλλά και η εγγύτητα της τελευταίας με την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας επηρέασαν αρνητικά τους ταξιδιώτες στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Οι τελευταίοι, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της στερλίνας και του δολαρίου έναντι του ευρώ, στράφηκαν κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο τουρισμός κινείται και στον ρυθμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με τα ταξίδια να αυξομειώνονται ανάλογα με τις μεταβολές των νομισμάτων.

10 εκατ. οδικές αφίξεις στη χώρα μας
Στη χώρα μας, παρά την πολιτική και οικονομική αστάθεια που χαρακτήρισαν τη φετινή χρονιά, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανέλθουν στα 26 εκατ. από 24 εκατ. το 2014, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για 25 εκατ., με τα έσοδα να αγγίζουν τα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα ενισχύθηκαν κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 8.695.269 από 8.135.364 το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (560.000 επιπλέον). Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της κίνησης έχουν και οι οδικές αφίξεις, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 10 εκατ., έχοντας αυξηθεί στο επτάμηνο κατά 22%.

Με βάση τα στοιχεία εξαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος οι διεθνείς αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 20% και τα έσοδα κατά 8%. Σημαντική είναι η άνοδος κατά 51,3% σε ετήσια βάση της ταξιδιωτικής κίνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 (εκτός ευρωζώνης), σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του πρώτου εξαμήνου 2014 (26,5%). Στο πρώτο εξάμηνο σημαντική άνοδο είχαν επίσης οι αφίξεις Αμερικανών με ποσοστό 41,6%, αλλά και Βρετανών (18%). Από την ευρωζώνη, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17,8% στο εξάμηνο και από τη Γερμανία και τη Γαλλία ενισχύθηκαν κατά 23,5% και 12,5% αντιστοίχως. Αντίθετα, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,6% το ίδιο διάστημα, ενώ αναμένεται ότι το 2015 η μείωση των Ρώσων στη χώρα μπορεί να φθάσει ποσοστό 30% και μεταξύ 40% και 50% στα έσοδα.

Ωστόσο τον Ιούνιο παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση του αυξητικού ρυθμού των εισπράξεων, μόλις 1,2%, έναντι 10,7% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Κατά συνέπεια υποχώρησε και η δαπάνη ανά ταξίδι στα 528,3 ευρώ, από 587,1 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η Ισπανία κάλυψε το κενό των Ρώσων
Η Ισπανία σπάει το ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τα στατιστικά της σεζόν. Αν συνεχίσει δε σε αυτόν τον ρυθμό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 ο τουρισμός θα υπερβεί τους 68 εκατ. ξένους επισκέπτες, από 65 εκατ. το 2014. Χάρη στο «αδύναμο» ευρώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν στα ύψη το καλοκαίρι, καλύπτοντας τα κενά των Ρώσων από την πτώση που σημείωσε το ρούβλι.

Ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος μήνας σε αφίξεις από το εξωτερικό, με αύξηση 6,3% σε ετήσια βάση και σχεδόν 8,78 εκατ. επισκέπτες, οι περισσότεροι που έχουν ποτέ καταγραφεί για τον μήνα αυτόν. Στους παραδοσιακούς επισκέπτες, Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς, προστίθενται και νέες «πηγές» προέλευσης, όπως οι ΗΠΑ, χάρη στο ενισχυμένο συναλλαγματικά δολάριο, και οι χώρες της Ασίας. Τα αεροδρόμια σημείωσαν επίσης την υψηλότερη κίνηση από την ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία παραμένουν οι κύριες αγορές και οι τρεις χώρες από τις οποίες προήλθε σχεδόν το ήμισυ των ξένων επισκεπτών. Αντίθετα, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία «βυθίστηκε» κατά 37,5% στο επτάμηνο και 41,7% τον Ιούλιο, φθάνοντας στους 143.250 επισκέπτες. Ομως τον ίδιο μήνα η αύξηση από τις ΗΠΑ έφθασε στο 40,5% και τους 231.746 τουρίστες, καλύπτοντας τα δύο τρίτα της πτώσης του ρωσικού τουρισμού.

Ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού παρουσίασαν και τα ξενοδοχεία το πρώτο εξάμηνο, με τις διανυκτερεύσεις από Ισπανούς να έχουν ενισχυθεί κατά 6,5%, σε σύγκριση με ποσοστό 4,7% των αλλοδαπών. Η ζήτηση ενισχύει και τις τιμές, σύμφωνα με τους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, καθώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι τα οργανωμένα ταξίδια ακρίβυναν κατά 9,4% σε ετήσια βάση, η διαμονή κατά 2,7% και η εστίαση κατά 0,8%.

Χρονιά κρίσης για την Τουρκία
Χρονιά κρίσης διανύει η Τουρκία, παρά τη σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού της την τελευταία δεκαετία και τη φιλοδοξία της να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο. Τα πρόσφατα κρούσματα βίας και η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα και τον τουρισμό της.

Τη φετινή χρονιά ο τομέας καταγράφει απώλειες σε επισκέπτες και έσοδα. Παρότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 παρατηρήθηκε άνοδος σε ξένους ταξιδιώτες, η υψηλή περίοδος του Ιουλίου και του Αυγούστου έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, που στις εισπράξεις ανέρχονται σε 8,6%. Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου καταγράφηκαν πολλά κενά δωμάτια στα ξενοδοχεία και παρότι οι τουριστικοί πράκτορες μείωσαν τις τιμές, υπήρξαν απώλειες σε έσοδα και κενές θέσεις, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Τουρισμού κ. Τουργκούτ Γκιουρ. Αντίστοιχα, από τη ρωσική αγορά εκτιμάται ότι περίπου 500.000 δυνητικοί επισκέπτες, ειδικά από τη μεσαία τάξη, δεν ταξίδεψαν στην Τουρκία, λόγω της υποτίμησης του νομίσματός τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουρ η εικόνα της Τουρκίας έχει πληγεί τελευταία και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, οι προσδοκίες θα είναι χαμηλές και για το 2016, ενώ ο στόχος να ανέλθει στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης δεν θα είναι εφικτός.

Ο προορισμός κατέχει την έκτη θέση παγκοσμίως και το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, η εισερχόμενη κίνηση ανήλθε στα 36,8 εκατ. τουρίστες, ενισχυμένη κατά 5,5% σε σχέση με το 2013. Από τους επισκέπτες περίπου 4,5 εκατ. ήταν από τη Ρωσία και πάνω από 5 εκατ. από τη Γερμανία. Η ραχοκοκαλιά του τουρκικού τουρισμού αποτελείται κυρίως από έξι χώρες, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και το Ιράν. Πέρυσι 830.841 Ελληνες επισκέφθηκαν τη χώρα, κατά 18% περισσότεροι από το 2013. Την ίδια χρονιά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 6,2%, ξεπερνώντας τα 34 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2013.
Πηγή Το Βήμα
Bookmark and Share