Ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση με κάλεσμα σε ομολογιούχους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση με κάλεσμα σε ομολογιούχους

  • Κάλεσμα στους ομολογιούχους απευθύνουν οι τράπεζες εν όψει της ανακεφαλαιοποίησής τους, με την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρά πρώτη σε ανοικτή δημόσια προσφορά.

Συγκεκριμένα η... Πειραιώς ανακοίνωσε χθες προαιρετική δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων -μειωμένης και υψηλής διαβάθμισης- συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε χέρια ιδιωτών βρίσκονται υβριδικοί τίτλοι, ομόλογα μειωμένης αλλά και κύριας εξασφάλισης, αξίας 594 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου -που θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής- οι κάτοχοι αυτών των τίτλων θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εισπράξουν μετρητά έναντι των ομολόγων τους, αλλά με discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Ή θα ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με μετοχές, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, και με σημαντικό premium, καθώς το κίνητρο είναι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου λαμβάνοντας κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας διπλάσιας της τρέχουσας τιμής των τίτλων που διακρατούν αυτήν τη στιγμή.
Σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει υβριδικούς τίτλους ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 16 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τίτλοι 213 εκατ. ευρώ είναι σε διαπραγμάτευση, και ομόλογα κύριας εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σε κυκλοφορία βρίσκονται τίτλοι 365 εκατ. ευρώ.
Οι άλλες τρεις τράπεζες
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες και από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.
Στο μεταξύ χθες ολοκληρώθηκαν στη Φρανκφούρτη οι κατ΄ ιδίαν ενημερώσεις που είχαν τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και την ΕΚΤ για τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα «τρέξουν» τα stress tests και προσπάθησαν να «ανιχνεύσουν» το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν. Ωστόσο δεσμεύθηκαν με αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας να μην κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που έλαβαν για τα αποτελέσματα των stress tests.
Η επόμενη συνάντηση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών με την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μόλις ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που αναμένεται στις 20 με 21 Οκτωβρίου.
Εφη Καραγεώργου