Fortune: Πώς η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Fortune: Πώς η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα..


  • Η κρίση προσφέρει στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αλλάξει την οικονομία της, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις start up επιχειρήσεις, υποστηρίζει το αμερικανικό Fortune και συγκεκριμένα ο Phil Budden, λέκτορας στο MIT Sloan School of Management.


"Είτε η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη και αποδεχτεί το πικρό φάρμακο είτε αναγκαστεί να.. φύγει από το κοινό νόμισμα το μέλλον της χώρας είναι ιδιαίτερα ζοφερό. Όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει έχει μπροστά της χρόνια λιτότητας και στερήσεων για τον ελληνικό λαό", τονίζει το περιοδικό.

Από την άλλη πλευρά όμως, μπορεί να κανείς να δει περισσότερες ευκαιρίες για την Ελλάδα, όπως προσθέτει.
"Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη" λέει ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος, όπως λέει το περιοδικό, ξέρει από κρίσεις.

Η Ελλάδα σήμερα έχει την ευκαιρία για να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε πλεονέκτημα. Μια πνοή αλλαγής θα βοηθήσει τα κρατικά ιδρύματα, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους ίδιους τους Έλληνες να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Μια στρατηγική που έχει δουλέψει αλλού και που η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει βασίζεται στη συνταγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Για να το καταφέρει αυτό η χώρα χρειάζεται να στρέψει την προσοχή της μακριά από τα μακροοικονομικά της προβλήματα και να στραφεί προς τη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος, υποστηρίζει το Fortune, το οποίο προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα.

"Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει για το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Η ελληνική διασπορά η οποία περιλαμβάνει πολλούς επιχειρηματίες σε "λίκνα" καινοτομίας, όπως το Λονδίνο, θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας.

Εκτός από αυτό, το γεγονός ότι οι θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο φθίνουν, προκαλεί επιπλέον κίνητρα για την δημιουργία επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ υψηλή παιδεία και μόρφωση, γεγονός που επίσης μπορεί να τη βοηθήσει. Παρά τις περικοπές, τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να πραγματοποιούν παγκοσμίου ενδιαφέροντος έρευνες.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι πολλές στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν πάντα οι επενδυτές υψηλού κινδύνου, που αναζητούν ευκαιρίες με μεγάλα κέρδη. Με τη σωστή ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου τα κεφάλαια αυτά μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη διαδικασία. Οι ηγέτες της χώρας αναγκαστικα ασχολούνται με την κρίση χρέους, αλλά ύστερα από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και την έλευση μιας κάποιας ομαλότητας θα πρέπει να προσηλωθούν σε πολιτικές που μπορούν να καλλιεργήσουν ένα οικοσύστημα καινοτομίας.

Τέτοιες πολιτικές μπορεί να είναι φοροελαφρύνσεις για ορισμένες επενδύσεις, τερματισμο των ασύμφορων συμφωνιών και ελαστικό σύστημα πτώχευσης που να μην αποθαρρύνει τις υποψήφιες start ups.

Οι επιχειρηματίες επίσης πρέπει να έχουν πρόσβαση στις αγορές και όσο η Ελλάδα παραμένει στη νομισματική ένωση, είναι σε ευνοϊκή θέση.

Με πολύ λίγα εμπόδια για το εμπόριο στην ολοκληρωμένη αγορά της Ευρώπης, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν να βρουν ευκαιρίες να πωλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

"Πολύ συχνά λέγεται ότι η ανάγκη είναι η μητέρα της επένδυσης. Καθώς η Ελλάδα αναζητά έναν τρόπο να προχωρήσει μπροστά, μπορεί να αντιληφθεί ότι η ανάγκη είναι επίσης η μητέρα της καινοτομίας και ίσως του δικού της καινοτόμου οικοσυστήματος" καταλήγει το άρθρο.
Bookmark and Share