- "'Αλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία"...
"Πριν από... χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και “στον ενικό”.
Και γνωρίζοντας προφανώς πως θα προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις αυτό που είπε,, έσπευσε να πει πως "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια".
Τα όσα είπε ο κ. Φίλης προκάλεσαν την αντίδραση ενός άνδρα που βρισκόταν στο κοινό, που του φώναξε "γενοκτονία ήταν". "Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού".
Επέμεινε όμως: "Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία". Ερωτηθείς μάλιστα γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, ο υπουργός Παιδείας είπε: "Ο πρώτος λόγος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία".
Αντιδράσεις.
Λάβρος κατά του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος χθες επανέλαβε τη θέση του περί μη ύπαρξης γενοκτονίας των Ποντίων, εμφανίστηκε μιλώντας στον FOCUS FM 103,6 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης.
Ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον Υπ. Παιδείας ως "προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη", συμπληρώνοντας ότι "έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό".
Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε μάλιστα ότι "ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας", συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονίας των ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.
